Antena Meniu Search
x

Video Schimbări la obţinerea permisului auto. Reguli noi pentru viitorii şoferi la examenul teoretic

Se schimbă regulile pentru cei care vor să obţină permisul de conducere. Camera Deputaților a votat, în calitate de for decizional, un proiect de lege care prevede că examenul teoretic pentru obţinerea permisului poate să fie dat și în alte localități, nu doar în cea de domiciliu.

de Redactia Observator

la 14.02.2024, 14:28

Vezi și

Măsura vine ca urmare a numărului mare de candidaţi din anumite oraşe, ceea ce înseamnă că unii oameni aşteaptă şi o lună ca să dea sala. 

Noi reguli la examenul auto. Sala se poate da şi în alte oraşe

Camera Deputaţilor a adoptat, marţi, în unanimitate, un proiect care prevede că examenul teoretic pentru obţinerea permisului de conducere poate să fie dat oriunde în ţară, nu numai în localitatea de domiciliu. Propunerea legislativă modifică şi completează Ordonanţa de Urgenţă nr.195/2002 privind circulaţia pe drumurile publice. Actul normativ vizează reducerea timpilor de aşteptare de la promovarea examenului teoretic până la participarea la examenul practic de obţinere a permisului de conducere şi oferirea posibilităţii candidaţilor la obţinerea permisului de conducere de a participa la examenele teoretice oriunde în ţară, se precizează în expunerea de motive a proiectului.

"Persoanele care solicită participarea la examen pentru proba practică în vederea obţinerii permisului de conducere sau a unor noi categorii trebuie să fie apte din punct de vedere medical, potrivit legii, să facă dovada pregătirii practice prin cursuri organizate de unităţi autorizate şi că a fost declarat "admis" de către autoritatea competentă la proba teoretică de verificare a cunoştinţelor", prevede actul normativ, potrvit Agerpres. Această modificare va permite candidaţilor pentru obţinerea permisului de conducere sau a unor noi categorii ori subcategorii ale acestuia să depună dosarul complet la autoritatea competentă pe raza căreia solicitanţii îşi au domiciliul ori reşedinţa, se arată în raportul comisiei de specialitate.

Pe acelaşi subiect

Proba practică nu se shimbă

De asemenea, proiectul mai stabileşte că "pregătirea teoretică şi practică în vederea obţinerii permisului de conducere va fi organizată pe module şi va fi recunoscută reciproc de unităţile autorizate cu atribuţii în domeniu". Conform motivării comisiei, această modificare va permite unităţilor autorizate cu atribuţii în domeniu organizarea mai bună a activităţii de pregătire a candidaţilor pentru obţinerea permisului de conducere. "Proba teoretică de verificare a cunoştinţelor pentru obţinerea permisului de conducere se poate susţine la orice autoritate competentă de pe teritoriul României cu respectarea condiţiilor de vârstă, potrivit legii. Proba practică pentru obţinerea permisului de conducere şi eliberarea acestuia se realizează de către autoritatea competentă pe raza căreia solicitanţii îşi au domiciliul ori reşedinţa sau, în cazul celor aflaţi la studii în România de cel puţin 6 luni, de către autoritatea competentă pe raza căreia se află adresa unde locuiesc", mai prevede actul normativ. 

"Prin această modificare se va permite ca examenul teoretic pentru obţinerea permisului de conducere să fie dat oriunde în ţară şi astfel se vor reduce timpii de aşteptare a candidaţilor de a deveni conducători auto", se mai motivează în raportul comisiei de specialitate.

Proba practică, traseul, trebuie dat, însă, în continuare acolo unde candidatul are domiciliul. Legea urmează să meargă la promulgare. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like | 1 vot
Întrebarea zilei

Cum vă petreceţi Floriile?

Observator » Stiri Auto » Schimbări la obţinerea permisului auto. Reguli noi pentru viitorii şoferi la examenul teoretic