Tinerii români preferă să se angajeze la stat, decât în mediul privat (Video)
Specialiştii în Resurse Umane au descoperit un lucru foarte interesant! Tinerii români preferă să se angajeze la stat, decât în mediul privat. Au destule motive să o facă.
De Redactia Observator la 09.04.2019, 17:24Specialiştii în Resurse Umane au descoperit un lucru foarte interesant! Tinerii români preferă să se angajeze la stat, decât în mediul privat. Au destule motive să o facă. Bugetarii au, de multe ori, salarii mai mari decât cei care lucrează la patron, o mulţime de beneficii, dar şi foarte multe zile libere.
Un loc de muncă stabil, de preferat la stat. Asta îţi doresc aproape jumătate dintre români, conform unui studiu recent.
Când îşi caută un loc de muncă, şapte din zece români se uită prima oară la bani. Pentru mulţi, o funcţie în sistemul public este sinonimă cu garanţia unui salariu primit la timp şi a stabilităţii.
Oana Datki, specialist în hr: Nivelul salariilor de la stat a crescut substanţial. Devine şi mai interesant un job la stat. Există şanse ca salariile de la stat să fie chiar mai mari, pe medie, să fie puţin mai mari decât cele din mediul privat.
Industria IT continuă să conducă, şi în acest an, în topul domeniilor cu cea mai mare căutare în rândul proaspeţilor absolvenţi.
Oana Datki, specialist în hr: Foarte mulţi doresc să lucreze în it, foarte mulţi doresc să lucreze în marketing, în drept, dar există procente interesante, procente destul de mari care vor să lucreze în poliţie, să lucreze în securitate, să lucreze în zona de administraţie publică, în educaţie.
Comparativ, la stat, un angajat în IT are un salariu mediu fix de 5.500 de lei. În firmele private, venitul ajunge acum la 6800 de lei. Dar se anunţă scăderi de până la 10 procente din cauza noii legislaţii.
Statul îşi plăteşte mai bine angajaţii din zona vânzărilor, unde salariul mediu e de 3800 de lei. Comparativ cu 3400 de lei, la privat.
Şi în sectorul medical de stat, un asistent, de exemplu, are salariul de patru mii de lei. Mai mare cu peste 10 procente faţă de un asistent medical care lucrează în privat.
Ca să îşi motiveze viitori angajaţi şi să nu piardă teren în faţa bugetarilor, angajatorii din privat au introdus în pachetele salariale abonamente pentru servicii medicale, cursuri de pregătire şi formare, abonamente la sălile de fitness sau stimulente ca biletele la filme şi concerte.