Tirul cu arcul, maraton de forță și eleganță, organizat la Deva
Un spectacol de concentrare, forţă şi graţie. Asta au oferit cei mai buni ţintaşi din ţară la Campionatul Naţional de Tir cu Arcul, organizat la Deva.
De Redactia Observator la 18.02.2019, 10:49Un spectacol de concentrare, forţă şi graţie. Asta au oferit cei mai buni ţintaşi din ţară la Campionatul Naţional de Tir cu Arcul, organizat la Deva. Pentru sportivii de excelenţă ai României, acest concurs a fost un alt test înainte de campionatele europenele din această vară sau pentru Jocurile Olimpice de la Tokio, din 2020.
Peste 100 de sportivi de la 24 de cluburi din ţară au luat la ochi ţintele, dar şi locurile de pe podium.
Beatrice Miklos, campioană: Este un sport care mie mi se pare foarte elegant. Şi, nu ştiu, are istorie, e altceva. Ce simţi când eşti acolo şi întinzi săgeata? Bine ar fi să nu simt nimic, dar de foarte multe ori emoţie taie
Andreea Uritescu, loc 3 seniori, SCM Deva: Totul este frumos. Este un sport nobil. Iar ce-mi place mie cel mai mult este momentul când tragem eliminări, când emoţiile sunt foarte mari şi trebuie să le controlăm.
Andrei se antrenează de mai bine de 14 ani. A participat la multe competiţii naţionale sau internaţionale, iar acum are visuri mari.
Andrei Dănilă, campion naţional seniori CSM Suceava: Se încearcă anul acesta o calificare atât la jocurile Europei, dar şi la Tokio. Bătălia este foarte mare. Foarte mulţi participanţi pe puţine locuri.
Sportivii folosesc arcuri complicate care, în mâini pricepute, au o precizie de milimetri.
Viorel Habian, antrenor SCM Deva: Este un sport foarte complex, în ideea că un arc are undeva la 20 şi ceva de kilograme forţă la întindere. Un arcaş trebuie să fie complex. Şi din punct de vedere psihic, şi fizic, pentru că altfel nu reuşeşte să se concentreze şi să tragă.
Tirul cu arcul nu este deloc un sport ieftin. Spre exemplu, o singură săgeată costă 35 de lei.
Andrei Dănilă, campion naţional seniori CSM Suceava: Este un sport puţin mai costisitor, atât materialele, cât şi competiţiile sunt mai costisitoare decât la celelalte sporturi. Un arc ajungând să coste până la 3000 de euro complet echipat.
Iar performanţa înseamnă multe ore de antrenament. Scopul - câştigarea fiecărui concurs.
Beatrice Miklos, campioană: Dacă suntem în program de pregătire, când acumulăm, lucrezi pentru tehnică, şi atunci nu contează neapărat rezultatele, dar la competiţiile majore vrem să câştigăm.
Şi anul acesta, competiţia a fost strânsă. Iar cei mai buni sportivi vin, ca de fiecare dată, din Valea Jiului.