Românii aruncă zilnic şase mii de tone de mâncare
Un român aruncă zilnic 350 de grame de mâncare, iar în total, şase mii de tone de alimente ajung zilnic la gunoi, în ţara noastră. Sunt cifrele care ne poziționează pe locul 9 în Europa, în topul risipei alimentare.
De Redactia Observator la 27.11.2019, 21:33Un român aruncă zilnic 350 de grame de mâncare, iar în total, şase mii de tone de alimente ajung zilnic la gunoi, în ţara noastră. Sunt cifrele care ne poziționează pe locul 9 în Europa, în topul risipei alimentare. La începutul acestui an, a intrat în vigoare și o lege care să combată această problemă, însă nu îi motivează suficient pe marii retaileri să doneze resturile.
Aşa se ajunge la risipă alimentară. Un singur român aruncă zilnic la gunoi 350 de grame de mâncare, arată datele Institului Naţional de Sănătate Publică.
Iar o doamnă chiar recunoaşte că "mai în fiecare zi deschid frigiderul şi constat că am luat în plus şi mai trebuie să arunc. Aşa că eu chiar sunt un exemplu negativ în privinţa asta".
Febra cumpărăturilor în exces a românilor are însă şi o explicaţie, spun analiştii.
Adrian Benţa, consultant fiscal: Românii au avut întotdeauna un istoric al neajunsurilor şi, având lipsă de alimente de pe vremea lui Ceauşescu, cumpără în cantităţi industriale pe motivul "lasă că o să le folosesc eu". În realitate, nu se întâmplă aşa
Laszlo Borbely, consilier de stat: În România se aruncă şase mii de tone de alimente zilnic şi 2,2 milioane tone anual
Sunt cifre care ne clasează în topul primelor 10 ţări când vine vorba de risipa alimentară. Şi asta în timp ce jumătate dintre copiii din mediul rural se duc la culcare flămânzi.
Atât consumul individual, cât şi resturile alimentelor aruncate de marii retaileri ne-au adus în această situaţie. România are o lege a risipei alimentare, însă analiştii spun că este complet nefuncţională.
Adrian Benţa, consultant fiscal: De exemplu, dacă am nişte bunuri pe care le arunc la un centru de reciclare atunci nu plăteşti TVA. În momentul în care le fac transfer prin donaţie, atunci plătesc TVA către acestea. Prin urmare trebuie regândit acest proiect din punct de vedere fiscal pentru operatorii economici
Cu puţină disciplină putem însă reduce singuri risipa alimentară. Primul pas este lista de cumpărături, pe care trebuie să o respectăm cu sfinţenie atunci când mergem în magazine.
De asemenea, separarea mâncării perisabile într-un singur loc din frigider, dar și congelarea alimentelor până la momentul în care suntem siguri că le vom consuma sunt soluţii care pot combate fenomenul.