Totul despre expunerea la soare. Efectele nocive ale razelor asupra pielii noastre
Din păcate, bronzul este o formă de reacţie a pielii în faţa expunerii la soare. Cu alte cuvinte, bronz sănătos nu există, o spun specialiştii, deşi e drept, cu măsură e bine totuşi să stăm la soare ca să ne luăm porţia de vitamina D.
De Redactia Observator la 28.08.2019, 13:49Din păcate, bronzul este o formă de reacţie a pielii în faţa expunerii la soare. Cu alte cuvinte, bronz sănătos nu există, o spun specialiştii, deşi e drept, cu măsură e bine totuşi să stăm la soare ca să ne luăm porţia de vitamina D.
Loţiunile de protecţie solară ar trebui să fie nelipsite din geanta noastră, a tuturor. Şi da, ştim că suntem la final de vară, dar ele trebuie folosite inclusiv în sezonul rece.
Altfel, riscaţi arsuri grave, iar o piele agresată, să ştiţi că nu se mai repară niciodată. Iar de aici, alte şi alte probleme.
Inclusiv o posibilă formă de cancer. Partea bună este că tot mai mulţi oameni sunt conştienţi de pericol şi ajung mai des pentru control la medic.
Specialiştii avertizează că expunerea la soare presupune un efort considerabil pe care organismul îl face să se adapteze la noul mediu.
E drept, corpul e făcut în aşa fel încât să nu ne dăm seama de pericol, şi asta datorită secreţiei de endorfine. Substanţe care ne fac să ne simţim bine, chiar şi în timpul unei sesiuni de bronzare.
Amalia Anghel, dermatolog: În momentul în care observi o modificare la nivelul pielii, oricât de mică, este semnul că trebuie să consulţi un medic specialist. Doamna doctor, eu am aceste gesturi destul de des, pentru că am pielea deschisă la culoare, nu prea îmi place să stau la soare, cât de des ar trebui să facem asta? Ori de câte ori vedem o modificare la nivelul pielii, ceea ce înseamnă apariţia unor leziuni noi sau modificarea leziunilor preexistente.
Cu toţii suntem expuşi pericolului, dar riscul este mai mare pentru cei cu pielea mai deschisă. În cazul lor, o arsură solară, de pildă, poate să apară după numai un sfert de oră de la momentul în care s-au expus razelor, fără să folosească o protecţie UV.
Arsură care nu se vindecă niciodată cu adevărat, decât la suprafaţă, şi care poate produce cea mai gravă boală a pielii. Melanomul.
Amalia Anghel, dermatolog: Avem trei categorii de pacienţi la risc: pacientul cu istoric personal sau familial de melanom, pacientul care a avut sau a avut în familie melanom, pacientul cu foarte multe aluniţe şi pacientul cu peste 50 de nervi displazici, aluniţe urâte. În ultimii ani, pe măsură ce imagistica, fotografierea şi dermatoscopia pielii s au dezvoltat, am constat că peste 80 la sută dintre melanoame sunt leziuni apărute de novo. Teoria pe care noi o ştim acum mulţi ani că orice leziune sau leziunile se pot transforma în melanom şi melonomul se dezvoltă pe leziunile precursoare este valabilă doar pentru unul din 5 melanoame, toată această scanare ne ajută pe noi să nu intervenim asupra leziunilor care sunt stabile.
Şi pentru că vorbim despre piele, care este organul cel mai expus mediului exterior, ideal ar fi să mergeţi la control o dată pe an sau chiar mai des, ca să ştiţi că totul este în regulă. Dacă depistaţi problemele la timp, melanomul se poate vindeca.
Reporter: Ce sfaturi le daţi celor care ne urmăresc, poate ne gândim: soarele îşi pierde din intensitate, suntem mai puţin indulgenţi cu fotoprotecţia, în continuare?
Amalia Anghel, dermatolog: Fotoprotecţia, aşa cum spun eu mereu, 365 de zile pe an, evident vom realiza fotoprotecţia zonelor expuse, în sezonul acesta de toamnă, vom fotoproteja faţa. Să nu uităm că o cremă antirid valoroasă este crema de fotoprotecţie, soarele îmbătrâneşte pielea.