Trotinetele i-ar face pe copii să aibă picioare de lungimi diferite, susţine un kinetoterapeut din Suceava (Video)
Mersul pe trotinetă îi face pe copii să aibă picioare de lungimi diferite! Cel puţin în opinia unui kinetoterapeut din Suceava care - împreună cu nişte studenţi - a făcut un studiu pe două mii de elevi din clasele primare.
De Redactia Observator la 21.06.2019, 16:58Mersul pe trotinetă îi face pe copii să aibă picioare de lungimi diferite! Cel puţin în opinia unui kinetoterapeut din Suceava care - împreună cu nişte studenţi - a făcut un studiu pe două mii de elevi din clasele primare. Specialistul susţine că a observat că toţi copiii care folosesc trotineta ar avea o uşoară asimetrie a membrelor inferioare. Concluziile lui sunt, însă, contrazise de medicii ortopezi.
Este vacanţă aşa că toţi copiii se bucură de timpul petrecut în aer liber. Iar distracţia se traduce, pentru unii dintre ei, în curse cu bicicleta, skatebordul sau trotineta.
Nu la fel crede şi un kinetoterapeut din Suceava. Acesta este convins că trotineta poate scurta un picior. Este concluzia la care a ajuns după ce a măsurat, împreună cu studenţii lui, 2000 de copii din clasele primare.
Daniel Irimia, kinetoterapeut: Nu ştiam de unde apare această asimetrie, absolut toţi copiii care au piciorul stâng scurtat folosesc trotineta. Am găsit şi la câţiva piciorul drept scurtat, dar aceia erau stângaci.
Concluzia este însă contrazisă vehement de medicii ortopezi.
Straticiuc Sergiu, ortoped: Orice studiu care se face, nu se face empiric. Dacă ar sta copilul ăla 24 din 24 de ore să zic, minim, să zicem, jumătate de an, ar fi o şansă de 1%. Sunt traumatisme însoţite de fracturi cu lezarea cartilajului de creştere, asta e altceva.
Iar părinţii şi bunicii par şi ei să meargă pe mâna medicului specialist şi le dau celor mici liber la plimbat cu trotineta. Cu toate acestea, trotineta are şi ea regulile ei "de bună purtare".
Pe majoritatea instructiunilor de folosinta si eticheteleor, avertismentele se refera la restrictii legate de varsta si la faptul ca atunci cand folosesc troti copiii tebuie sa poarte echipamente de protectie
Adică o cască şi, la nevoie, cotiere şi genunchiere pentru a diminua riscul de accidentare. Cât despre asimetriile picioarelor, tot medicii spun că, micile diferenţe sunt perfect normale, iar, în unele cazuri, chiar recuperabile în timp.