Observator Special: Un brasovean crede ca a inventat motorul viitorului
Un brasovean crede ca va revolutiona industria energetica. Gabriel Diaconu este inventatorul unui motor care functioneaza pe magneti.
De Redactia Observator la 26.03.2013, 00:46- Alege ce urmează! Tu eşti liderul! Marcel Ciolacu, candidatul PSD la alegeri, faţă în faţă cu Alessandra Stoicescu de la ora 19:30, la Antena 1
- Platforma care a prezis victoria lui Donald Trump scrie despre cine va câştiga alegerile în România. Clasamentul Polymarket
Ce-l face diferit de restul motoarelor hibrid, care promit sa salveze lumea, este ca motorul lui functioneaza pe baza unei resurse inepuizabile de energie - electromagnetismul.
Newton a avut marul, fara de care teoria gravitatiei ar fi aparut mai tarziu. Sau poate deloc. In cazul domnului Diaconu, au fost magnetii. Nu el i-a descoperit, nu el a delimitat principiile care stau la baza teoriei electro-magnetismului. Insa el a descoperit un principiu care ar putea revolutiona lumea.
“Vreo cativa ani am avut niste magneti in buzunar si tot timpul ii luam si-i faceam asa, ba la pozitia de atrgare, ba la pozitia de respingere. Dupa aia au inceput sa-mi vina ideiile cu diverse dispozitive. Am inceput cu mai simple. Apoi cu mai complexe”, spune Gabriel Diaconu.
I-a luat doua decenii sa transforme curiozitatea si spiritul de inventator intr-un lucru palpabil, real. Si doua decenii mai tarziu, stam de vorba cu domnul Diaconu langa faptul implinit: Bateria pe magneti permanenti.
“Aceasta masina este iminenta solutie energetica fundamentala viitoare”, spune, increzator, inventatorul. La prima vedere, nu pare mare lucru. Si nimic deosebit fata de un electro-motor obisnuit. Insa, in spatele carcasei, se ascunde un mecanism unic. Sa-l lasam pe domnul Diaconu sa ne explice.
“Toate solutiile de masina electrica cu magneti permanenti sunt magneti permanenti in interiorul masinii. Amplasarea magnetilor doar in interiorul masinii nu este suficienta. Nu poti sa concentrezi o anumita cantitate de energie care sa aduca la saturatia circuiotului magnetic al masinii”, explica el.
Sa nu credeti ca, orbit de propria descoperire, nu-i vede defectele. Domnul Diaconu este primul si cel mai mare critic al propriei creatii. Doar ca, dupa ce a primit rezultatele testelor de laborator, a stiut ca inventia va conta. Pentru ca, pana sa fie atasat unei masini care sa incalce regulile de circulatie, motorul lui a incalcat legile fizicii.
“Este deosebit de imperfect, este deosebit de incomplet, dar am facut cu el teste oficiale de laborator la Electroprecizia. In timp ce energia electrica absorbita, deci a fost alimentat cu sursa de energie, era in scadere, energia mecanica debitata la ax era in crestere. E ceva inadmisibil din punct de vedere al legilor fizicii”, explica inventatorul. Mai pe romaneste, brasoveanul a inventat un dispozitiv mai apropiat de un perpetuum mobil decat de un motor conventional.
Principul care sta la baza inventiei poate fi folosit nu doar in domeniul automobilistic, ci si in cel energetic.
“Este inceputul unei noi industrii energetice, care va inlocui tot ce este aici. Si este un concurent pentru energia hidro-carburilor. Unul de-asta, asa am spus, ca-l faci, de exemplu, il iei pentru o casa. Il iei, il bagi in beci, torni pe el o tona de beton si nu mai ai treaba cu el. El isi da energie constant pana la adanci batraneti”, spune, mandru, barasoveanul.
Domnul Diaconu a primit deja un brevet pentru invetie. Un lucru nobil, care i-a incununat cercetarea, dar care nu il ajuta deloc la constructie. Pentru asta are nevoie de 10 mii de euro. Un pret de nimic pentru un viitor in care am putea scopa de dependenta de combustibili fosili. Daca momentan statul nu pare interesat de inventia brasoveanului, omul este in discutii cu posibili investitori care au mirosit ca profitul pe care il poate genera bateria pe magneti.