Un conac boieresc stă să cadă peste elevii unei şcoli. Pe hârtie monument istoric, în realitate este "pericol public"
Un conac boieresc ajuns ruină pune în pericol zilnic zeci de elevi. De trei decenii, fortăreaţa în care a poposit Tudor Vladimirescu, în 1821, nu a mai fost consolidată şi şi doar o minune a făcut să nu devină una cu pământul până acum. Mai grav este că această clădire se află chiar în curtea unei şcoli unde învaţă aproape 100 de copii.
De Diana Speretoiu la 25.01.2023, 16:57Ziduri care stau să cadă, un acoperiş improvizat, uşi scoase din ţâţâni - conacul boieresc Moangă – Pleşoianu este, în documente, monument istoric. În realitate, vorbim despre o ruină care stă să cadă peste elevii şcolii din comuna Săcelu.
Zidurile conacului păstrează un crâmpei de istorie
"Dincolo de zidurile acum aproape prăbuşite şi-au găsit refugiul, în timpul Revoluţiei de la 1821, Tudor şi pandurii săi. Clădirea, veche de aproape trei secole, care încă poartă urmele unei istorii cu boieri şi oameni viteji, riscă să cadă în orice moment", spune Diana Speretoiu, reporter Observator. "Această casă a fost ridicată în a doua jumătate a secolului XVIII de către Vasile Moangă, un prieten apropiat al lui Tudor Vladimirescu. Deseori, Tudor Vladimirescu a poposit în această casă", povesteşte Simona Iacob, director şcoală.
În conacul construit în 1762, Tudor Vladimirescu ar fi scris "Proclamaţia", scânteia Revoluţiei de la 1821. Importanţa istorică a clădirii nu a contat însă pentru autorităţile care nu au mai intervenit asupra clădirii de trei decenii. Aşa se face că acum oamenii au ajuns să se teamă de ea. "Mai rău face decât bine. Facem instructajul de acasă: Nu mergeţi pe lângă gard, că e periculos", mărturiseşte o mămică.
- Conac interbelic cu 11 camere, de pe moșia fostului boier Vintilă Cornățeanu, scos la vânzare. Cât costă
- "Comoara" ascunsă în inima Constanţei. Poveşti uimitoare sunt readuse la viaţă după zeci de ani
- Fosta "perlă" balneară a țării, o ruină între gunoaie. Cum arată acum stațiunea Buziaș, odinioară admirată...
Clădirea stă să cadă peste o şcoală
"Profesorii de serviciu veghează în fiecare zi să nu se întâmple ceva pentru că, aşa cum se vede, această clădire reprezintă un pericol, poate să cadă oricând din ea ceva", spune Simona Iacob, director şcoală. "A fost odată aici muzeu, dar le-au cărat pe toate, le-au dus pe la Târgu Jiu, şi n-a mai rămas nimic. Deja e terminată", crede un bărbat.
Până recent, situaţia legală a clădirii a fost complicată. Actuala administraţie locală spune însă că ar putea obţine, curând, fonduri pentru renovare. "Am putut depune această cerere de finanţare fiind eligibil pentru obţinerea şi semnarea contractului de finanţare. Este un pericol public, aflându-se în curtea şcolii, cât şi aproape de incinta taberei şcolare", a declarat Gheorghe Dumitrelea, primar Săcelu.
O expertiză urmează să stabilească de câţi bani ar fi nevoie pentru reabilitarea monumentului istoric.