Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Video "Comoara" ascunsă în inima Constanţei. Poveşti uimitoare sunt readuse la viaţă după zeci de ani

Cine merge la mare şi s-a plictisit de plimbări pe faleză sau de încercat apa cu degetul, poate descoperi o comoară chiar în inima Constanţei. Centrul Vechi începe să renască odată cu renovarea multor clădiri istorice. Doar că puţini turişti ştiu de perla ascunsă din oraş, iar lipsa evenimentelor culturale nu-i aduce aici nici măcar pe localnici.

de Andreea Filip

la 24.01.2023 , 20:43

În apropierea Cazinoului, o clădire monument în stil victorian și neoromânesc, ridicată la nceputul secolului XX, este acum un restaurant în care turiștii regăsesc atmosfera interbelică. "Vin în continuare în acest restaurant pentru o ieşire romantică la malul mării. Avem unele din saloane, salonul alb, noi îi spunem salonul regal, este foarte elegant şi are un rafinament deosebit", spune Elena Leon, reprezentat restaurant. "La etajul superior, toate cu vedere spre mare, alte 5 saloane au candelabre, draperii, ori mobilier din lemn. Toate păstrează aerul boem şi parfumul art nouveau", arată Andreea Filip, reporter Observator.

Centrul Vechi din Constanța revine la viață

Luat la pas, Centrul Vechi din Constanța pare că revine la viață. Clădirile au fost reabilitate și spun povestea unor vremuri pline de splendoare. "Casa Hrisicos, o casă care poartă prin veacuri numele celui care a construit-o, considerat unul dintre cei mai mari şi talentaţi escroci ai Constanţei. După ce a construit-o, a fugit cu toţi banii pe care îi mai avea", povesteşte Valentin Coman, ghid de turism. 

Vezi și

În inima oraşului, clădirile se trezesc dintr-un somn lung, mai ceva ca frumoasa din pădurea adormită. "Această clădire este unul din primele hoteluri ale oraşului Constanţa, Hotelul Mercurs, pe vremea aceea, probabil cel mai modern: telefoane, lift, curent electric, tot ceea ce ţi-ai putea dori la începutul secolului XX", adaugă Valentin Coman, ghid de turism.

Pe acelaşi subiect

Poveştile unor clădiri cu parfum de istorie

Clădirea Embiricos îşi aşteaptă şi ea povestea cu final fericit. "S-a demolat ceea ce trebuia demolat, a fost pusă tencuiala", spune Valentin Coman, ghid de turism. "Au readus la viaţă, clar, deşi nu cunoşteam, doar din vederi. Acum am venit prima dată. E super", mărturiseşte o femeie. "E frumos, tineresc. O plimbare plăcută şi ne îmbunătăţeşte şi privirea şi sufletul", crede o alta. 

Autoritățile locale vor să amplaseze panouri informative care să cuprindă informații despre obiective, imagini de epocă, dar şi un cod QR cu detalii audio despre fiecare clădire istorică. Iar evenimentele culturale ar putea readuce vremurile de altădată în noul centru vechi.

Andreea Filip Like

Nu cred în coincidențe, cum nu cred că am ajuns întâmplător în această meserie. Unele lucruri sunt predestinate și, orice ai face, se întâmplă. ...

Întrebarea zilei
Aţi avea încredere să cumpăraţi o locuinţă nouă cu criptomonede?
Observator » Ştiri sociale » "Comoara" ascunsă în inima Constanţei. Poveşti uimitoare sunt readuse la viaţă după zeci de ani