Fost şef al Crimei Organizate şantaja oamenii de afaceri și le cerea sute de mii de euro
Descoperire uluitoare a procurorilor antimafia din Cluj: l-au prins în flagrant pe un fost şef de la Crimă Organizată în timp ce monta microfoane în maşina unui om de afaceri cu scopul de a-l şantaja ulterior. Fostul poliţist a ajuns imediat după gratii.
De Iulia Dumitrașcu la 16.08.2020, 20:57- Omul deținea o firmă de detectivi și cu ajutorul colegilor săi șantaja oameni de afaceri din Cluj
- Gruparea monitoriza ilegal oamenii de afaceri pentru a obține informații compromițătoare
Fostul șef de Poliție din Cluj s-a pensionat în anul 2006 și acum a ajuns după gratii pentru următoarele 30 de zile, împreună cu alți trei membri ai grupării infracționale.
Omul deținea o firmă de detectivi și cu ajutorul colegilor săi șantaja oameni de afaceri din Cluj. Îi monitoriza, fie audio, fie video. Încerca în acest fel să obțină informații compromițătoare, iar mai apoi îi șantaja, cerându-le bani sau bunuri foarte valoroase.
Această grupare a fost atent monitorizată de procurori, o lungă perioadă de timp.
Fostul șef de poliție a ajuns după gratii după ce oameni legii i-au organizat un flagrant și l-au prins chiar în momentul în care, în biroul unui afacerist, încerca să monteze microfoane.
Reacția Europol
Sindicatul Europol indică faptul că cel vizat este fostul şef al BCCO Cluj Liviu Şipoş ”a vrut să facă pe Robin Hood, însă fără să împartă prada cu săracii”.
„Fostul şef BCCO Cluj a vrut să facă pe Robin Hood, însă fără să împartă prada cu săracii. Comisarul-şef Liviu Şipoş, plictisindu-se la pensie, s-a gândit să identifice persoane care încalcă legea şi realizează venituri consistente, să îi şantajeze, spunându-le că îi va deferi justiţiei. Diferenţa este că a făcut acest lucru nu pentru a da săracilor banii luaţi de la răufăcători, cum făcea Robin Hood, ci urmărea să se îmbogăţească el şi cu gruparea lui. Ne intrebam retoric, cât de integri erau atunci când trebuiau să dovedească activitatea grupărilor infractionale?! Cum spune o veche zicală românească: "peştele de la cap se împute"”, este postarea de pe pagina de Facebook a Sindicatului Europol.
Conform procurorilor, în perioada decembrie 2019 – august 2020, pe raza judeţului Cluj, a acţionat un grup infracţional organizat, format din 6 persoane, coordonat de către un inculpat, fost lucrător în cadrul Ministerului Afacerilor Interne, care a desfăşurat activităţi de identificare a unor oameni de afaceri pe care i-a supravegheat, utilizând inclusiv mijloace tehnice neautorizate (dispozitive GPS şi dispozitive de interceptare şi înregistrare a convorbirilor purtate în mediul ambiental) şi, sub diferite pretexte, le-a solicitat sume importante de bani.
Uneia dintre victime, pe care au ameninţat-o cu o armă de foc, i-au cerut suma de 200.000 de euro sub pretextul că ar fi poliţişti pe linia antidrog şi i-ar putea muşamaliza un dosar fictiv ce ar fi fost deschis împotriva sa.