Un milion și jumătate de români își sărbătoresc onomastica de Sărbătoarea Floriilor
Înainte să se pună la masă, românii au fost la biserică. Sărbătoarea Floriilor, care semnifică intrarea Mântuitorului în Ierusalim, este plină de tradiţii şi obiceiuri. Astăzi, credincioşii duc la biserică ramuri de salcie, pe care preoţii le sfinţesc.
De Redactia Observator la 09.04.2017, 20:00Înainte să se pună la masă, românii au fost la biserică. Sărbătoarea Floriilor, care semnifică intrarea Mântuitorului în Ierusalim, este plină de tradiţii şi obiceiuri. Astăzi, credincioşii duc la biserică ramuri de salcie, pe care preoţii le sfinţesc.
Cu inimile deschise, câteva sute de constănţeni au mers la Catedrala Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel. După slujbă, au aşteptat să ia salcie sfinţită, ca s-o ducă acasă.
Odată cu sărbătoarea Floriilor, credincioşii din Constanţa au mai sărbătorit ceva.
Soţia preşedintelui Klaus Iohannis a mers şi ea la biserică, în Piaţa Mare din Sibiu. Carmen Iohannis a venit singură, cu flori în mână.
În comuna Jitia din Vrancea, gospodinele au mers la biserică îmbrăcate în haine tradiţionale, făcute de ele. Au dus salcie la biserică din propriile grădini.
Tanti Ilinca păstrează salcia sfinţită tot anul. O foloseşte în scop terapeutic.
Unele bătrâne îşi prind salcia la brâu, ca să nu le mai doară spatele. Iar unii părinţi îşi... ating copiii cu nuieluşa de salcie, ca să crească sănătoşi şi înţelepţi. Oricum, salcia are multe întrebuinţări.
În toată ţara, aproape un milion şi jumătate de români îşi serbează onomastica. În Brăila, s-a cântat, s-a dansat şi s-a mâncat bine, printre sute de petunii, muşcate, trandafiri şi arbuşti ornamentali. Acolo, se ţine Festivalul Florilor.
Sunt şi câteva superstiţii de Florii. Nu e bine să vă spălaţi pe cap, pentru că veţi albi. Iar cel care se împărtăşeşte, are şanse mari să i se îndeplinească orice dorinţă.