Un primar dintr-o comună cu 1.300 de locuitori a cumpărat 220 de instrumente muzicale, iar apoi și-a dat seama că are o problemă
Culmea investiţiilor vine dintr-o comună din Gorj. Oamenii nu au gaze, dar au instrumente muzicale. Sute chiar, de la cimpoaie la saxofoane şi piane. Primarul le-a cumpărat cu bani europeni, dar a pierdut din vedere faptul că nu are niciun muzician prin zonă.
De Cristina Oprea la 17.06.2021, 20:32Cine umflă cimpoiul?
Eu! Vi se pare cumva că nu reuşesc să umflu cimpoiul?
Nu unul, ci trei cimpoaie. 45 de fluiere, 9 ţambale, 6 saxofoane, 25 de trompete, 4 piane. În total 220 de instrumente va avea comuna care abia dacă mai numără 1.300 de locuitori. Instrumente sunt, muzicieni nu prea. Primarul vrea chiar el să înveţe să cânte.
Aristică Daniel Voiculescu, primar Arcani: Toată lumea a spus avem trei cimpoaie. Da! Dar sunt cimpoaie românești. Eu chiar mă gândisem să îmi comand un kilt scoțian și, fără nicio rușine, să învăț sa cânt.
Cum i-a venit ideea de a investi 300.000 de lei în instrumente muzicale, la Arcani
Aristică Daniel Voiculescu, primar Arcani: În urmă consultărilor cu cetățenii, cu foarte mulți intelectuali, inclusiv cu unul dintre cei care contestă în ziua de astăzi lucrurile, a reieșit partea culturală pe primul loc.
Chiar dacă insturmentele sunt cumpărate cu bani europeni, localnicii cred că mai degrabă aveau nevoie de reţea de gaze decât de cimpoaie şi piane.
Reporter: Dumneavoastră ați fi dispusă să învătați să cântați la un instrument?
Localnic: Acuma? La 65 de ani, domnișoară? Doamne!
Locanic: Cum să mă apuc eu? Ar fi culmea să mă apuc! Cum să mă apuc eu de muzică? Și tineretul a plecat să își facă un viitor la oraș.
Reporter: Cineva trebuie să cânte la instrumentele astea.
Localnic: Păi să cânte primarul! Să le ia la el în dormitor și acasă. Să cânte când la unul, când la altul.
Doamne! Îți vine să te închini.
Cristina Oprea reporter Observator: Nici cu tânăra generație oamenii nu trag nădejde că s-ar putea alcătui o orchestră. Doar 48 de copii mai învață la școală de aici din Arcani. Iar la grădiniță ajung 15 copii.
Aristică Daniel Voiculescu, primar Arcani: Stați să ne înțelegem un pic. Nu trebuie să luăm în considerare numai câți copii învață în școala din Arcani. Dacă-mi vine un adult de 40 de ani și vrea să se instruiască? Ce-i spun? Nu mai ai instrumente?
Mai e o problemă, spun muzicienii cu experienţă. Instrumentele nu pot fi folosite împreună.
Marius Hristescu, dirijor: De ce atât de multe? Pentru că nu sunt instrumente care pot forma o orchestră. Având în vedere că e flaut, acordeon, nai. Adică sunt amestecate. Nu poate fi vorba nici de o orchestră populară, nici de una simfonică.
Primarul are însă planuri mari. Vrea ca în viitor, instrumentiştii instruiţi la căminul cultural să plece în turnee pentru a face cunoscută localitatea în întreaga ţară.