Unde vor ajunge caii maltratați, descoperiți lângă Techirghiol. Autorităţile s-au sesizat după ce imaginile au ajuns în presă
Legaţi cu funii groase pe malul unui lac din Techirghiol, zeci de cai de rasă au fost condamnaţi să moară de foame sau de frig. Localnicii spun că animalele aparţin unei persoane influente din zonă, dar care nu are grijă de ele. Artistul Puya a făcut publice imaginile.
De Redactia Observator la 25.01.2021, 14:35- Cele mai importante știri ale zilei sunt la Observator 19, Antena 1
Martor: Aici era calul priponit. Alaltăieri era în picioare, săracul! Uite cum îşi bate joc nenorocitul ăsta de animale! Cal îngheţat, căzut în apă.
Mai mult morţi decât vii. Aşa au fost găsiţi cei 35 de cai, legaţi pe malul lacului Zarguzon din Techirghiol. Ar fi fost 100, spun localnicii, dar ceilalţi au murit de foame. Animalale rămase în viaţă sunt atât de slăbite că abia se ţin pe picioare. Scurmă pământul îngheţat, să găsească hrană.
Povestea cailor condamnaţi la moarte a fost făcută publică de rapperul Puya. Acesta a distribuit pe pagina sa de Facebook un filmuleţ primit de la altcineva.
Poliţişti, dar şi reprezentanţi ai Direcţiei Sanitar Veterinare au mers ieri la Techirghiol. Au încercat să afle ai cui sunt caii. Niciunul nu este înregistrat în registrul agricol al primăriei Techirghiol.
Kuki Bărbuceanu, preşedinte ARCA: Este un aparat, un cititor de microcipuri, orice cabinet veterinar are aşa ceva. Apare un număr pe display, se uită în baza de date şi ştie al cui e calul.
Robert Nenciu, purtător de cuvânt Primăria Techirghiol: Au fost identificaţi 35 de cai, din care doar șase sunt microcipaţi, restul de 29 nu sunt microcipaţi, deci nu ştim cui aparţin.
Localnicii spun că animalele ar fi ale unui om influent din zonă, pasionat de cai de rasă. Mii de euro ar fi costat fiecare. Doar că iarna lasă caii fără hrană, în ger, şi, doar o dată la câteva zile, le dă apă.
Deşi situaţia este de ani de zile, autorităţile s-au sesizat după ce imaginile au ajuns în presă.
Irina Topoleanu, DSV Constanța: Amenda variază între 1000 şi 3000 de lei. Se instituie Serviciul de Protecţia a animalelor din cadrul Poliţiei.
Animalele vor ajunge într-un loc unde vor fi bine îngrijite.
Marius Chirca, Kola Kariola: Vor fi ridicaţi cu ajutorul celor de la hipodromul din Mangalia şi vor ajunge la o fermă privată, în judeţul Călăraşi.
Mai multe ONG-uri vor încerca să le găsească stăpâni, ca să nu se mai repete situaţia de acum.