Unii şoferi folosesc ilegal telefonul la volan, de faţă cu Poliţia
Zilnic, 135 de români sunt amendaţi de Poliţie pentru că folosesc telefonul la volan fără dispozitiv hands-free.
De Redactia Observator la 29.09.2018, 21:49- Premiera noului sezon Chefi la cuțite din 17 Noiembrie, Duminică 20:00, Luni, Marți și Miercuri 20:30 pe Antena 1 și AntenaPLAY
- El este şoferul care şi-a condus spre moarte propriul copil. Daniel ar fi vrut să se sinucidă, dar în gestul lui nebun a luat încă patru vieţi nevinovate
Zilnic, 135 de români sunt amendaţi de Poliţie pentru că folosesc telefonul la volan fără dispozitiv hands-free. Sunt însă mii de oameni care, în timp ce conduc, îşi verifică mailul, fac live-uri pe Facebook sau scriu mesaje pe WhatsApp.
Centrul Capitalei, ora 13.00. Atenţi la telefonul mobil, sute de şoferi îngreunează şi pun în pericol traficul. Un bărbat îşi verifică mailul, un altul stă pe Facebook, iar acest tânăr scrie un mesaj pe WhatsApp.
Când semaforul se face verde, mulţi îşi continuă drumul cu ochii tot în telefon. Trec pe lângă doi poliţişti de la rutieră, însă nimeni nu este sancţionat. Totuşi, la nivelul întregii ţări, 135 de şoferi sunt amendaţi zilnic pentru că folosesc telefonul fără dispozitiv tip hands-free.
Politistii se confrunta cu aceeasi problema si in cazul pietonilor care traverseaza soseaua cu ochii in telefon si nu mai sunt atenti la traficul din jur.
Live-urile pe Facebook sunt o altă problemă. Pe 20 iulie, 3 tineri din Vrancea îşi pierdeau viaţa. Şoferul era în direct cu prietenii, pe reţeaua de socializare.
13 morţi în direct, doar în acest an. Zeci de accidente se produc însă zilnic pentru că şoferii nu reuşesc să se despartă de telefon.
Şi legea este depăşită. Poliţiştii îi amendează doar pe cei care vorbesc la telefon fără un dispozitiv care să le permită să aibă mâinile libere, dar nu îi sancţionează şi pe cei care se filmează în timpul mersului.
Georgian Drăgan, purtător de cuvânt Brigada Rutieră Bucureşti: "În primele opt luni ale acestui an au fost aplicate de sancţiuni şoferilor care foloseau telefonul mobil în timpul condusului fără dispozitiv tip mâini libere."
În România, după producerea unui accident, şoferii nu declară aproape niciodată dacă foloseau ilegal telefonul. În schimb, în Marea Britanie, 30 la sută din şoferii implicaţi în accidente, anul trecut, au recunoscut că scriau mesaje sau stăteau pe internet la volan.