Urs lovit în plin de o maşină, în Braşov
Tot mai des animalele sălbatice ajung pe şoselele din România. Încă un urs a fost lovit de o maşină, de data aceasta, în Braşov, pe Drumul Naţional 1. Imagini şocante arată cum puiul a fost lăsat să agonizeze pe marginea drumului timp de cinci ore.
De Redactia Observator la 28.06.2019, 20:48Tot mai des animalele sălbatice ajung pe şoselele din România. Încă un urs a fost lovit de o maşină, de data aceasta, în Braşov, pe Drumul Naţional 1. Imagini şocante arată cum puiul a fost lăsat să agonizeze pe marginea drumului timp de cinci ore. Şoferul a fugit de la locul accidentului şi nu a fost identificat nici până acum. Mai grav este că astfel de accidente devin tot mai obişnuite. Iar autorităţile spun cu lejeritate că nu au ce să facă.
Pe marginea Drumului Naţional 1, la intrare în localitatea Timişu de Jos, un pui de urs este rănit grav. O maşină l-a lovit în jurul orei trei dimineaţa, iar şoferul a fugit fără să raporteze accidentul. Lângă animalul sălbatic, a rămas grila decorativă a autoturimsului.
Autorităţile s-au mobilizat după ce un alt şofer a văzut animalul şi a sunat la 112. În toiul nopţii, pe DN1, au ajuns poliţiştii şi reprezentanţii unei asociaţii pentru protecţia animalelor.
Şi totuşi, animalul a agonizat cinci ore. Nimeni nu a putut interveni fără indicaţiile celor de la Garda de Mediu.
Cristina Lapis, preşedinte Asociatia Milioane de Prieteni: Nimeni nu a avut la dispoziţie un medic veterinar şi, în afară de asta, nu a avut curajul să acţioneze, pentru că sigur, a lua un animal din pădure este un caz penal
Abia în jurul orei 8 dimineaţa, animalul a fost anesteziat şi preluat. Deocamdată, este în rezervaţia de la Zărneşti şi urmează să fie operat.
Cristina Lapis, preşedinte Asociaţia Milioane de Prieteni: Este o femelă şi este destul de buimacă, pentru că în afara faptului că are o labă ruptă, a fost lovită puternic şi este un pic dizzy, ca să spunem
Ursoaica de doi ani a ajuns singură pe sosea, în căutare de hrană. În zonă, limita de viteză este de 80 de kilometri pe oră. Un astfel de impact poate provoca o tragedie.
Paraschiv Mircea, comisar şef Garda de Mediu: Din păcate, din ce în ce mai frecvente sunt astfel de cazuri. De la începutul anului, am avut cel puţin cinci sau şase cazuri
Pe autostrăzi, situaţia e şi mai gravă. Doar de la începutul anului, au avut loc 107 accidente provocate de animalele sălbatice.
Gardurile de protecţie sunt rupte ori pot fi doborâte cu uşurinţă, iar ecoductele, patru la număr în toată ţara, nu fac faţă numărului mare de mamifere.
Alin Şărbănescu, purtător de cuvânt CNAIR: În momentul în care afectăm cu diverse construcţii sau cu despăduriri sau defrişări sau cu tot ce mai intervenim noi în natura asta, afectăm habitatul animalului, animalul îşi modifică ruta de migraţie şi începe să caute disperat locuri pe unde să treacă în alte locuri unde să se hrănească sau să se adape
Pe DN1, nu pot fi montate garduri de protecţie, spun autorităţile, pentru că ar împiedica accesul la hrană al animalelor. Singura soluţie este să nu mai invadăm habitatul natural al urşilor.
Totuşi, dacă întâlniţi un animal sălbatic pe şosea, specialiştii recomandă să nu trageţi brusc de volan. Încetiniţi şi încercaţi pe cât posibil să-l evitaţi.