Urşii care terorizează oraşele declanşează sistemul RoAlert! S-a dat alarma în mai multe judeţe
Oamenii împart străzile cu animalele sălbatice, în Buşteni. 15 urşi au ocupat oraşul, iar birocraţia împiedică autorităţile să grăbească relocarea lor în pădure. Doar unul dintre ei a fost luat de pe străzi.
De Redactia Observator la 20.03.2019, 21:36Oamenii împart străzile cu animalele sălbatice, în Buşteni. 15 urşi au ocupat oraşul, iar birocraţia împiedică autorităţile să grăbească relocarea lor în pădure. Doar unul dintre ei a fost luat de pe străzi. Restul terorizează cartierele. Ursoaicele cu pui au rupt gardurile şi au intrat în curţile oamenilor. Relocarea nu mai e o soluţie, spun specialiştii. În pădurile noastre sunt de trei ori mai mulţi urşi decât ar fi normal, iar hrana din pădure nu le mai ajunge. E şi motivul pentru care atacă oraşele.
Şapte urşi pe o singură stradă din Buşteni îşi dispută, în plină zi, resturile alimentare din tomberoane. Animalele nu se mai feresc deloc de oameni.
"Venim cu semnalele acustice, cu mare grija si noi, pentru ca animalele salbatice pot ataca" a declarat Marian Florea, jandarm la Jandarmeria Montan Buşteni.
În Buşteni, sunt 15 urşi care s-au obişnuit cu viaţa la oraş. Perimetrul în care îşi fac apariţia este aproape de pădure, dar şi în zona Castelului Cantacuzino. Turiştii care le aruncă mâncare le schimbă definitiv comportamentul.
"Decat sa o caute, sa se chinuie sa o procure, mai degraba vine la tomberoane unde o are pregatita deja" a spus Alexandru Colțoiu, inginer la Parcul Natural Bucegi.
"Am avut situatii in care au fost deplasarile usrilor dimineata, in orele de deplasare a elevilor catre scoala. S-au luat masuri, s-au facut bariere de hrana in padure" a declarat Irinel Ghiță, primarul oraşului Buşteni.
Degeaba însă. Numărul urşilor este de trei ori mai mare decât pot suporta pădurile noastre. Iar relocarea nu mai este o soluţie. Animalele se întorc acolo unde s-au obişnuit să găsească mâncare şi de la 30 de kilometri distanţă.
"Niciunul din mijloacele de îndepărtare pe care le-am folosit în timp nu şi-a dovedit eficacitatea. Până şi prin gardul electric s-au învăţat cu el, îl rupe şi trece prin el" a spus Alin Nisipașiu, administratorul unui fond de vânătoare din Sinaia.
În pădurile României sunt peste 6 mii cinci sute de urşi, aproape 40% din efectivele care se găsesc în toată Europa. Animalele se înmulţesc într-un ritm alarmant. Ursoaicele au şi câte patru sau cinci pui. În Parcul Naţional Bucegi sunt 120 de urşi, faţă de 40 cât ar fi normal.
Probleme sunt în multe judeţe. În Covasna, apariţia unui urs pe străzile oraşului Sfântu Gheorghe a declaranşat sistemul Ro-Alert şi intervenţia jandarmilor. În lipsa altor soluţii, autorităţile fac apel la oameni să nu hrănească animalele şi să nu se mai apropie de ele.