România ar putea atinge vârful epidemiei de coronavirus după Paște, conform specialiștilor
România ar putea atinge vârful epidemiei de coronavirus după Paşte. Marile întrebări care-i preocupă însă pe toți sunt când vom putea reveni la vieţile noastre şi cum vor arăta ele după pandemie. Reporterii Observator au încercat să afle răspunsurile de la specialişti.
De Bianca Iacob la 03.04.2020, 22:22- România ar putea atinge vârful epidemiei de coronavirus după Paște, conform specialiștilor
- Numărul de infectări și decese ar putea crește masiv în perioada următoare
România ar putea atinge vârful epidemiei de coronavirus după Paşte. Marile întrebări care-i preocupă însă pe toți sunt când vom putea reveni la vieţile noastre şi cum vor arăta ele după pandemie. Reporterii Observator au încercat să afle răspunsurile de la specialişti. Haideţi să vedem care sunt scenariile.
Cu fiecare zi care trece, virusul cucereşte noi teritorii în România. Infectează şi doboară tot mai mulţi oameni. Iar specialiştii cred că până vom atinge vârful mai avem de îndurat.
Horațiu Moldovan, secretar de stat în Ministerul Sănătăţii: Ne aşteptăm, din punct de vedere epidemiologic, maximul să-l atingem după Paşte.
10-15 mii de cazuri vor fi în vârful epidemiei, estimează autorităţile.
Pentru ca numărul bolnavilor să nu arunce în colaps sistemul sanitar, şeful statului i-a îndemnat astăzi pe românii din diaspora să nu vină acasă de sărbători.
Klaus Iohannis, preşedintele României: Dragi români, am intrat de câteva zile în cea mai grea etapă a acestei complicate perioade generate de epidemia de coronavirus. Urmează săptămâni foarte dificile. Vor veni momente cu o mare încărcătură emoţională care ne vor testa solidaritatea şi unitatea.
Doina Azoicăi, epidemiolog Iaşi: Această creştere ne dorim să nu fie foarte bruscă pentru că o cumulare de număr mare de cazuri poate să genereze existenţa unor cazuri grave ceea ce poate să ducă la încărcarea sistemului de sănătate. Ceea ce ne dorim este ca această creştere să fie logaritmică, să fie constantă.
O analiză a Institutului Naţional de Sănătate Publică arată însă că numărul noilor cazuri a crescut alarmant în ultima săptămână.
Nelu Tătaru, ministrul Sănătăţii: În perioada 26 februarie, atunci când a fost înregistrat primul caz de infecţie cu SARS-COV2, şi până în 29 martie 2020, am pornit de la 1, 2 cazuri confirmate pe zi, iar în data de 10 martie trendul a devenit ascendent, media cazurilor urcând până la 30. Pentru ca apoi să se dubleze la fiecare trei zile.
Bogdan Micu, un tânăr din Braşov care îi consiliază pe oficialii statului pentru achiziţiile în criză, a făcut o simulare bazată pe modele matematice pentru a vedea cum va evolua epidemia la noi.
Bianca Iacob, reporter Observator: Începând cu aproximativ 8 aprilie vom trece de 5000 de confirmați. Undeva pe 25 aprilie - 30 aprilie vom trece de 1000 de decese. Pe 7-9 aprilie până în 15 mai vom avea cam 35-40 de decese pe zi. Ziua cu cei mai mulți oameni în spitale va fi aproximativ între 17-25 aprilie. La 1 iulie mă aștept să fi declarat deja epidemia învinsă. Cu câteva cazuri noi declarate pe vremea aia. Sau aproape nici unul. Când vom fi învins, vom avea aproximativ 2657 decese.
Bogdan Micu, antreprenor: Până acum el s-a verificat corect. Cam de când a început lumea să respecte această distanţare este mult mai repede decât ce au făcut alte ţări. De aceea, totuşi, eu cred că la noi o să fie mai bine.
Când vom reveni aşadar la vieţile dinainte de criză?
Adrian Marinescu, medic infecţionist Matei Balş: Probabil, la începutul lunii iunie, dacă lucrurile nu mai iau o altă turnură, ar trebui ca viaţa noastră să înceapă cumva să se apropie cumva de situaţia normală. E adevărat, pas cu pas. E greu de spus dacă în lunile iulie-august va fi chiar o normalizare. Vor exista într-adevăr şi concedii, dar cred că fiecare situaţie va fi de discutat în parte.
O altă întrebare care ne preocupă pe toţi este dacă virusul va reapărea în vieţile noastre în următorii ani.
Egidia Miftode, medic boli infecţioase, Spitalul Sf. Parascheva: E un virus imprevizibil, ar putea să sufere nişte mutaţii, ar putea să se adapteze. Prudenţa va trebui să se menţină, indiferent dacă va fi foarte cald.
Descoperirea unui vaccin e marea miză, pentru că noul coronavirus ar putea urma modelul infecţiei cu virusul gripal, mai spun specialiştii.