Vestigiile unui turn de observaţie unic în Europa, descoperite la Galaţi
Un proiect european de punere în valoare a unui sit arheologic daco-roman, de lângă Galaţi, începe să-şi arate roadele! Arheologii au descoperit acolo vestigiile unui turn de observaţie unic în Europa. Datează din secolul al doilea al erei noastre.
De Redactia Observator la 10.07.2019, 18:38Un proiect european de punere în valoare a unui sit arheologic daco-roman, de lângă Galaţi, începe să-şi arate roadele! Arheologii au descoperit acolo vestigiile unui turn de observaţie unic în Europa. Datează din secolul al doilea al erei noastre. Specialiştii vor să reabiliteze toată zonă, iar - după terminare - să expună acolo şi rămăşiţele primului creştin descoperit pe teritoriul ţării.
Primele săpături la castrul roman de la Tirighina-Bărboşi au început în urmă cu mai bine de un secol. Diverşi arheologi şi cercetători istorici de la acea vreme au încercat să scoată în evidenţă importanţa aşezării.
În perioada comunistă, însă, lucrările au fost abandonate. Recent, cu ajutorul unui proiect european în valoare de 15 milioane de lei, arheologii au reuşit să facă descoperiri unice pe acest teren.
Rămăşiţele de ziduri sunt din secolul al doilea, după Hristos. Romanii îşi construiau atunci fortificaţii din pământ şi din piatră. Şi tot acolo a fost descoperit şi un turn de observaţie în formă octogonală, foarte rar în lume.
Fostele hale de lângă Galaţi vor găzdui muzeul sitului, unde vor fi aduse şi rămăşiţele primului creştin descoperit pe teritoriul României - Innocensis.
Muzeul de Sit de la Castelum va fi deschis vizitatorilor în toamna anului viitor.