Viaţa la stână, în Munţii Sureanu. Cașul, slănina şi ceapa, meniul de bază
Viaţa la stână nu şi-a pierdut o clipă farmecul de odinioară. În Munţii Sureanu, turiştii urcă aproape în fiecare zi, fără să se plângă, până la o adevărată oază de linişte. Acolo găsesc mâncare proaspătă, şi descoperă obiceiurile păstorilor chiar de la ei.
De Redactia Observator la 16.08.2019, 17:33- Alege ce urmează! Tu eşti liderul! Marcel Ciolacu, candidatul PSD la alegeri, faţă în faţă cu Alessandra Stoicescu de la ora 19:30, la Antena 1
- Alegeri prezidențiale 2024 LIVE TEXT. A început votul în diaspora. Primii români au votat în Noua Zeelandă
Viaţa la stână nu şi-a pierdut o clipă farmecul de odinioară. În Munţii Sureanu, turiştii urcă aproape în fiecare zi, fără să se plângă, până la o adevărată oază de linişte. Acolo găsesc mâncare proaspătă, şi descoperă obiceiurile păstorilor chiar de la ei. Aşa se face că, în ultimii ani, tot multe stâne veritabile au devenit puncte de atracţie turistică.
Chiar dacă la poarta stânii din judeţul Hunedoara, sunt parcate maşini de teren, stilul tradiţional de viaţă este neschimbat. Iar pentru oamenii de la oraş, totul este interesant. De la culmile domoale, pline de pajişti înflorite, până la zgomotul tălăngilor.
Alături de mioare, oierii îşi duc traiul săptămâni la rând departe de aşezările din vale. Se descurcă aşa cum au învăţat de mici. În vârf de munte, caşul, slănina şi ceapa formează meniul de bază. Masă le este un trunchi de lemn acoperit cu pânză albă.
Ioan Bodea s-a hotărât să-şi înalţe stână nouă, lângă Poiana Omului. Are mai bine de 400 de oi în turmă. Prilej de sărbătoare pentru el, familie şi prieteni.
Şi cum e sălaş nou în munte, oamenii au chemat preoţii să sfinţească locul. Neobişnuite cu străinii, oile s-au cam speriat de slujitorii bisericii.
La Poiana Omului, se ajunge din principalul drum de acces către cetăţile dacice, aflate sub patrimoniul UNESCO. Niciun drumeţ care trece pe lângă stână nu rămâne neomenit.