Victimele violenței domestice, invizibile în România afectată de epidemie
Există victime care, în pandemie, sunt invizibile în România. Femei care, închise în locuinţe cu abuzatorii, nu mai reuşesc să strige dupa ajutor.
De Redactia Observator la 12.04.2020, 02:53- Cazurile de violență domestică sunt în creștere în multe țări.
- În România sunt semnalate mai puține.
Există victime care, în pandemie, sunt invizibile în România. Femei care, închise în locuinţe cu abuzatorii, nu mai reuşesc să strige dupa ajutor. Oficial, sunt mai puţine apeluri la 112 legate de violenţa domestică, în această perioadă. Însă adevărata dramă e scoasă la iveală de copiii care cer singuri ajutor, la numerele speciale.
Ne confruntăm cu un paradox: în timp ce in toata lumea numarul plangerilor pentru violenjta domestica a crescut, in Australia spre exemplu cu 75% in Marea Britanie 25% si in Statele Unite 20%, la noi a scazut cel putin apelurilor la 112. Culmea, in tara in care o femeie este batuta la fiecare 30 de secunde.
Motivul e simplu, dar surprinzator: bunul simt. Femei care se simt, de cele mai multe ori, vinovate pentru că sunt victime, nu vor sa devina o grija in plus pentru autoritatile deja ocupate cu urgentele provocate de pandemie.
SIMONA VOICESCU, Asociația Necuvinte: Femeia acum se gandeste: oricum avem probleme, tara are probleme, suntem intr-o criza, poate au intrat si in somaj tehnnic si de ce sa mai puna paie pe foc acum si sa ceara ajutor si autoritatilor.
Dramele femeilor victime ale violentei continua insa si pe timp de pandemie. Mai ales acum, când sunt închise în case cu agresorii. Iar restricţiile - necesare pentru noi toţi - lor le pun uneori bariere în calea salvării.
GABRIELA FIREA, Primarul Bucureștiului: Probabil ca mamele se gandesc la copii se gandesc unde să plece de acasă într-o perioada cu foarte multe restrictii.
SIMONA VOICESCU, Asociația Necuvinte: Am avut chiar acum, in perioada de pandemie si stare de urgenta, un caz in Deva cu o persoana care era amenintata cu moartea de catre sotul ei. Are 3 copii pe care nu a vrut sa-i ia niciun taximetrist s-o duca la familia ei din Alba Iulia, pentru ca erau mai multe persoane in masina decat are voie. Aceasta pandemie este o pedeapsa suplimentara pentru femeile victime ale violentei in familie. Și copiii.
Copii care au devenit acum, mai mult ca niciodată, vocile mamelor care nu îndrăznesc să ceară ajutorul. O fac ei, la telefonul copiilor.
CATALINA SURICEL, Telefonul Copilului: Numărul cazurilor s-a dublat. Vorbim despre violenta fizica in familie, reclamata de copii care ne-au contactat si pe fondul neajunsurilor si a echilibrului psihico-emotional care s-a instalat la nivelul familiei. Insisi parintii nu stiu sa-si gestioneze trairile pe care le au in aceasta perioada.
In Bucuresti, a fost deschis recent un centru pentru 100 de victime ale violentei domestice special pentru perioada de urgenta, tocmai prevestind că izolarea impusă va duce la creşterea cazurilor de abuz. Deja, in cateva zile, aproape jumatate din capacitatea spatiului este ocupata.
GABRIELA FIREA, Primarul Bucureștiului: În acest moment sunt 12 doamne și 17 copii. Au venit in ultimele zile, chiar de cand a izbucnit pandemia. Au avut nevoie de un acoperis deasupra capului, dar si de consiliere psihologica, sprijin social, educativ pentru copii si, in plus, le asiguram si asistenta juridica.
Pentru unele victime, însă, ajutorul vine târziu. sau niciodată.
SIMONA VOICESCU, Asociatia Necuvinte: La inceputul acestei pandemii a fost omorata o tanara din ilfov, dusa tot de el la Spitalul Universitar, unde a stat alaturi de ea sa se asigure ca nu a vorbit cu politia, pana a intrat in coma.
Fenomenul violenţei domestice a explodat la nivel mondial în timpul pandemiei, atrage atenţia şi Organizaţia Mondială a Sănătăţii.
In Marea Britanie, 5 femei au fost ucise in ultimele 2 saptamani de catre partenerii lor violenti, si nici Romania nu e ocolita de cazuri de deces in aceste conditii.
Statisticile din Romania despre violenta in familie se opresc la final de februarie. E adevarat ca s-a inregistrat o scadere in numarul de apeluri la 112, insa autoritatile recunosc ca acest lucru nu inseamna ca abuzurile nu exista. Dimpotriva.
Pe fondul unui timp tot mai lung petrecut acasa, copiii ajung tot mai des martori ai ci dintre parinti. Si cand mamele nu au curaj, copiii par sa devina vocea lor.