Ce vin trebuie să alegem pentru masa de Crăciun
Sărbătorile de iarnă sunt prilej de răsfăţ culinar! Sarmalele, friptura de porc, peştele, desertul sunt nelipsite de pe mesele românilor de Crăciun. La care se adăugă şi o sticlă de vin. Însă acesta trebuie ales cu mare atenţie în funcţie de fiecare fel de mâncare în parte. Aşa că specialiştii ne vin în ajutor şi ne învaţă cum să le asociem.
De Redactia Observator la 07.12.2018, 18:16Sărbătorile de iarnă sunt prilej de răsfăţ culinar! Sarmalele, friptura de porc, peştele, desertul sunt nelipsite de pe mesele românilor de Crăciun. La care se adăugă şi o sticlă de vin. Însă acesta trebuie ales cu mare atenţie în funcţie de fiecare fel de mâncare în parte. Aşa că specialiştii ne vin în ajutor şi ne învaţă cum să le asociem.
Liviu Birceanu este somelier şi ne ajută să înţelegem puţin din secretele vinurilor pentru masa de Crăciun. La aperitiv, lângă răciturile tradiţionale, se poarte servi un vin alb, sec sau demisec.
În cazul unui vin alb temperatura ideală este de 10-12 grade, dar şi forma paharului. O greşeală des întâlnită este să umplem paharul, probabil că ne dă o senzaţie de bogăţie, dar corect este să umplem paharul până la dimensiunea unde avem diametrul maxim pentru a putea lua contact cu aerul. Se simt perele coapte, se simte aroma florală - Liviu Birceanu, somelier
Mâncarurile uşoare - care conţin carne albă sau peşte - trebuie să fie însoţite cu vinuri catifelate.
Iar pentru felul principal, cum ar fi sarmalele sau friptura de porc, specialiştii recomandă vinul roşu.
Trecând la un vin roşu, temperatura de servire este mai ridicată, unde la 16-18 grade şi de foarte multe ori în cazul vinul roşu este necesară decantarea dacă vinul nu este printre cele tinere.
Pentru un răsfăț deplin, un producător din podgoria Dealul Mare propune un vin special. O fetească neagră obținută din trei recolte consecutive.
Dacă vorbim de vinul din 2014 acesta este un vin care vine cu notele acelea oxidative, cu vechimea, cu bătrâneţea, vinul de 2015 este cel matur, dar nu bătrân, dar nici cel foarte tânăr care vine să completeze, iar cel din 2016 care a stat cel mai puţin în baric aduce plus de fructozitate şi arome proaspete - Serban Gheorghiu - oenolog
O sticlă din acest sortiment se vinde cu puţin peste 100 de lei.