Vin alb românesc, premiat internațional
Vinurile româneşti cuceresc încet, dar sigur lumea. Rieslingul alb din regiunea Alba Iulia a primit medalia de argint la nivel mondial. Puţini ştiu însă câtă muncă se ascunde într-un pahar cu vin bun. De la bobul de strugure şi până la temperatura din cramă totul este atent analizat.
De Redactia Observator la 12.05.2019, 01:58Vinurile româneşti cuceresc încet, dar sigur lumea. Rieslingul alb din regiunea Alba Iulia a primit medalia de argint la nivel mondial. Puţini ştiu însă câtă muncă se ascunde într-un pahar cu vin bun. De la bobul de strugure şi până la temperatura din cramă totul este atent analizat. Refacem drumul vinului chiar acum alături de specialişti.
Mii de sticle de vin alb sunt gata să plece spre supermarketurile româneşti sau spre magazinele de profil din străinătate. Este încununarea unei munci minuţioase de aproape un veac. Ioan Mărginean se străduieşte de ani de zile pentru ca vinul din Alba să obţină recunoaşterea internaţională.
IOAN MARGINEAN, director de producție: Un soi care rezista destul de bine la frig. Un regim de precipitatii mediu spre mare. O aciditate ridicata, asociata cu un continut mare de zahar.
Din podgorie, strugurii iau drumul vinificării, cum spun specialiştii. Totul se face în funcţie de tipul strugurilor, de aromele şi de culoarea lor. Înainte de îmbuteliere licoarea bahică este analizată în laboratoare. Densitatea, ph-ul sau aciditatea trebuie să fie clar stabilite.
CLAUDIA HORSIA, șef laborator: O sa ii determinam toti parametri analitici care ne ajuta sa apreciem calitatea acestui vin. Valorile sunt intre 12 procente volum alcool si 30 grame zahar.
Temperatura, umiditatea şi lumina sunt factorii cheie pentru păstrarea vinului în crame. Abia apoi degustarea somelierilor poate certifica valoarea vinului. Chiar dacă România are cea mai mare suprafaţă viticolă din Europa, puţini sunt cei au decis să investească în exploatarea podgoriilor.
ALINA IANCU, specialist vitivultura: Am inceput din 2007, cu fondurile europene. Majoritatea investitotrilor straini cu accent pe turismul viticol.
AURELIA VIȘINESCU, proprietar podgorie: Il vad ca pe un mare potential. Suntem la inceputul inceputului, dar cu potential mare pentru producatori, cat si pentru turisti.
Un vin de soi merge cu o brânză bună. Iar alegerea nu este atât de simplă pe cât pare.
ANA MARIA ZEGREAN, somelier: Cand se asociaza un vin cu mancare, vinul trebuie sa ajute mancarea si mancarea vinul.
România este al 13 lea producător de vinuri din lume ca volum. Nu suntem pionieri dar suntem pe drumul cel bun , spun specialiştii.