Vinurile, la mare căutare în izolare
Dacă pentru multe afaceri, starea de urgenţă poate însemna reducerea capacităţii de producţie sau chiar falimentul, pentru unii pandemia înseamnă o creştere semnificativă a cifrei de afaceri. Este şi cazul unui producător de vinuri din Iaşi care în aceste zile abia mai face faţă comenzilor.
De Redactia Observator la 03.04.2020, 17:13Dacă pentru multe afaceri, starea de urgenţă poate însemna reducerea capacităţii de producţie sau chiar falimentul, pentru unii pandemia înseamnă o creştere semnificativă a cifrei de afaceri. Este şi cazul unui producător de vinuri din Iaşi care în aceste zile abia mai face faţă comenzilor.
În primele zile de la instalarea stării de urgenţă, prioritatea românilor a fost să îşi umple coşurile cu alimentele de bază. Acum însă:
Marian Olteanu, producător de vinuri: Uşor, uşor, încep să analizeze şi alte opţiuni. Iar vinul face parte din categoria produselor care nu au termen de expirare plus că face parte şi din cultura noastră. Pe supermarketuri, într-adevăr, avem o uşoară creştere, dar nu la nivelul aşteptărilor. În schimb, în online s-au petrecut lucruri foarte interesante, pentru că în prima zi în care toată lumea a aflat că s-au închis restaurantele, toţi colegii mei se uitau cu o faţă incertă la mine crezând că, gata, o să închidem.
Nu a fost cazul. Cum reclama este sufletul comerţului, Marian a gândit o strategie pentru a ridica numărul vânzărilor pe online.
Marian Olteanu, producător de vinuri: Am reuşit să ne repliem şi am aplicat o campanie de digital marketing bună şi se pare că lucrurile merg. Cu toată modestia, merg mai bine decât înainte. Adică, vindem mai mult pe online decât vindeam pe restaurante înainte. Cred că avem o creştere cu 20% faţă de ce întâmpla înainte.
Asta după ce, iniţial, s-a gândit să ia în calcul măsura şomajului tehnic.
Marian Olteanu, producător de vinuri: Iniţial, ne-am gândit să ne optimizăm costurile, inclusiv prin amânarea ratelor pe linia de credit, inclusiv pe şomajul tehnic, însă, deocamdată, ne-am răzgândit. Nu avem de ce să îl cerem. Preferăm să se bucure de banii ăştia alţii care au nevoie.
Vinul face parte din cultura noastră şi poate suntem tentaţi să-l consumăm mai des decât o făceam înainte, însă specialiştii atrag atenţia asupra excesului de alcool.
Cristina Fedorovici, psiholog: Se recomandă consumul moderat de alcool, pentru că, în realitate, alcoolul nu face decât să crească şi mai mult anxietatea. Într-o primă fază, putem să avem senzaţia că a scăzut, dar în realitate, face să crească şi mai mult. Putem să mergem să mergem la două pahare de vin pe zi, dar mai mult de atât, este deja prea mult.
Jimmy Dub, cântăreţ: Sfatul meu este să beţi un pahar regulat la o cină, un pahar de whk, în cazul meu pentru inspiraţie sau dacă vreţi să vă simţiţi bine, la un film seara, dar să nu faceţi, pentru că, mai ales în această perioadă, nu este recmandat consumul excesiv de alcool. Staţi în casă, staţi safe şi fiţi ponderaţi.
În ultimii ani, România a ocupat locuri de top atât la producţia de alcool, cât şi la consum. Suntem printre cei mai mari producători de vin din lume şi pe locul 5 în topul consumatorilor, după Belarus, Republica Moldova, Lituania şi Rusia.