Viperele au invadat pădurile de lângă Deva! Cum să ne ferim de ele şi ce facem dacă suntem muşcaţi
Cresc temperaturile, apar şi viperele! Este invazie în Deva, unde orice plimbare îţi poate scoate în cale un şarpe periculos. Mai ales lângă păduri sau în zonele de munte, unde turiştii încalcă des regulile.
De Redactia Observator la 11.05.2018, 22:33Cresc temperaturile, apar şi viperele! Este invazie în Deva, unde orice plimbare îţi poate scoate în cale un şarpe periculos. Mai ales lângă păduri sau în zonele de munte, unde turiştii încalcă des regulile. Deşi nu doare instantaneu, muşcătura unei vipere cu corn poate ucide un om în cinci ore.
În câteva minute, biologul Dorin Cărăbeţ a găsit o viperă cu corn la marginea pădurii.
DORIN CĂRĂBEŢ, biolog:
Vipera cu corn traieste in general in zone deluroase, in zone invecinate stancilor. Spre deosebire de ceea ce crede lumea ca ei iubesc foarte mult soarele, deci in momentul in care e canicula toti serpi intra inauntru, sub piatra. Intotdeauna vor prefera sa stea in zone langa piatra, langa grohotisuri exista tufe, crengi uscate, ca sa se camufleze fiindca au si ele destui dusmani.
Dar aceste vipere pot fi găsite şi prin gunoaiele aruncate de oameni prin păduri.
DORIN CĂRĂBEŢ, biolog:
Aparent paradoxal, intr-o natura nu atat de aspectuasa multe animalele isi gasesc un mod ideal de viata.
Biologul a reuşit să identifice şi o femelă de viperă cu corn, diferită de mascul prin culoarea sa roşcată.
Specialiştii îi sfătuiesc pe amatorii de drumeţii să nu se aventureze prin păduri fără echipament adecvat.
DORIN CĂRĂBEŢ, biolog:
Sa aiba papuci cat de cat mai solizi si cat pot sa nu puna mana jos, să nu atinga cu mana jos si mai ales in zone unde sunt stanci. Muscatura lor se petrece pe o distanta foarte mica, dar este foarte rapida, deci nu te poti feri.
Dorin Cărăbeţ a testat pe pielea lui muşcătura de viperă în timpul unei şedinţe foto.
DORIN CĂRĂBEŢ, biolog:
A fost foarte rapid nici nu am vazut momentul in care m-a lovit, m-a prins de deget si pana la urma am mers cateva ore la spital. L-am fotografiat si dupa ce m-a muscat.
Medicii vă sfătuiesc să sunati la 112 şi să anunţaţi că aţi fost muşcat de un şarpe veninos.
CĂLIN DUMITRESCU, doctor Hunedoara:
Pe cat posibil victima sa nu fie miscata, adica sa nu se deplaseze singura deoarece veninul intrat in sange ajunge mult mai repede in circulatie si provoaca efecte mult mai grave.
Atât vipera berus cât şi cea cu corn sunt specii protejate de lege, iar specialiştii spun că sunt folositoare pentru că se hrănesc cu răzătoare.