Sezon compromis pentru apicultorii din Harghita, din cauza vremii capricioase
Vremea capricioasă, cu schimbări bruşte de temperatură şi ploi frecvente, a compromis sezonul pentru apicultorii din Harghita. Albinele suferă foarte mult şi abia reuşesc să facă miere cât să-şi asigure hrana.
De Redactia Observator la 17.07.2019, 16:36- EDIŢIE SPECIALĂ Observator. Primele EXIT POLL-uri ale Alegerilor Prezidenţiale, ora 21:00, LIVE la Antena 1
- COMPARAŢIE. Prezenţa la vot pe ore în primul tur al alegerilor prezidenţiale din 2014, 2019 şi 2024
Vremea capricioasă, cu schimbări bruşte de temperatură şi ploi frecvente, a compromis sezonul pentru apicultorii din Harghita. Albinele suferă foarte mult şi abia reuşesc să facă miere cât să-şi asigure hrana. Cel mai mult au avut de suferit apicultorii care nu au plecat cu stupii în afara judeţului. Aceştia nu au reuşit nici măcar să-şi acopere cheltuielile. Cei mai norocoşi au reuşit să strângă, până acum, maximum 15 kilograme de miere.
Albinele nu stau o clipă în această perioadă. Umblă din floare în floare, în echipă. Cu toate acestea, apicultorii harghiteni spun că este cel mai dezastruos an din 1946 până astăzi.
În mai toate prisăcile, producţia de miere nu acoperă nici măcar necesarul de hrană al albinelor.
Tofalvi Melinda- doctor în apicultura din Corund: Primăvara şi la începutul verii am fost nevoiţi să hrănim albinele să nu pierdem. A fost frig, nu a fost floare, familiile s-au restrâns în loc să se dezvolte. Dacă nu au de cules, nu se înmulţesc, ele doar se menţin.
Nu doar vremea micşorează familiile de albine, ci şi folosirea, pe scară largă, a ierbicidelor în agricultură. De exemplu, culturile de rapiţă, în loc să ajute la hrănirea insectelor, mai mult reduc numărul lor.
Adam Jozsef - preşedintele Asociaţiei Apicultorilor Odorheiu Secuiesc: Nu ştiu cu ce au stropit, cu ce se lucrează, dar asta s-a întâmplat. La rapiţă când a făcut stropierea am închis, dar pe urmă albina lucrătoare a început să dispară din stup.
Foarte căutată pentru gustul mai delicat şi parfumul deosebit, mierea de salcâm ar putea deveni o raritate pe tarabele din pieţe.
Adam Jozsef - preşedintele Asociaţiei Apicultorilor Odorheiu Secuiesc: Salcâmul nu a dat nimic nimic, din cauza temperaturii. Pentru salcâm ca să dea nectar trebuie noaptea să fie undeva la 16-18 grade Celsius şi ziua cel puţin 25.
Ori la Harghita, pe timpul nopţii termometrele arătau doar 9 grade Celsius, iar ziua 20.
Tofalvi Melinda- doctor în apicultura din Corund: Iarna asta apărută în mijlocul verii, aşa bine fac faţă că nici nu m-am gândit. Am crezut că o să avem pierderi şi mai mari. Nu doar în producţie.
Producătorii au probleme şi din cauză că vând mierea la preţuri mult prea mici, în ciuda cheltuielilor care cresc de la an la an.
Adam Jozsef - preşedintele Asociaţiei Apicultorilor Odorheiu Secuiesc: Preţul real ca să merite şi pentru apicultori, ca să mai lucreze cu albinele, eu cred că este de 15-16 lei, dar asta nu cred că va fi nici peste 5 ani.
În lunile următoarea, preţul pentru un kilogram de miere ar putea creşte şi cu 10%.