Vulcanul noroios uitat
La prima vedere, comuna Copălău pare ca oricare altă localitate din ţară. Viaţa îşi urmează cursul firesc separat parcă de restul lumii. Oamenii îşi văd de treburile gospodăriei sau ale câmpului. Rareori se întâmplă ceva care să scoata satul din rutina aproape poetică. Dar Copălău nu e o localitate ca oricare alta. Iar secretul ei se ascunde într-un stufăriş des, la liziera pădurii.
De Redactia Observator la 04.09.2014, 20:20La prima vedere, comuna Copălău pare ca oricare altă localitate din ţară. Viaţa îşi urmează cursul firesc separat parcă de restul lumii. Oamenii îşi văd de treburile gospodăriei sau ale câmpului. Rareori se întâmplă ceva care să scoata satul din rutina aproape poetică. Dar Copălău nu e o localitate ca oricare alta. Iar secretul ei se ascunde într-un stufăriş des, la liziera pădurii.
Este o argilă bizară, care nu ar avea ce să caute, în mod normal, în aceste părţi. Şi asta pentru că, de obicei, se formează adânc în pământ. Doar la Buzău se mai întâmplă aşa ceva.
Când a apărut vulcanul la marginea satului, nu ştie. Dar nici cel mai bătrân om din sat nu-şi aduce aminte vreo perioadă în care acesta să nu fi existat. Şi toţi ştiu legenda locului.
Cum fenomenul nu a atras deloc atenţia autorităţilor, oamenii au încercat să afle cât de adânc este locul.
Nimeni în afara oamenilor din comună nu pare să ştie de existenţa acestui loc. Iar despre valorificarea potenţialului turistic nici nu se poate vorbi.
Şi astfel vulcanul noroios de la Copălău ar putea să rămână doar fratele mai mic şi necunoscut al rezervaţiei naturale de la Buzău.