Zeci de bolnavi de ciroză ar putea să moară, pentru că nu primesc tratament care e decontat de CNAS
Un tratament inovativ le-ar putea salva viaţa, dar un protocol îi condamnă la moarte. Zeci de pacienţi cu ciroză aşteaptă în zadar o salvare la care nu se încadrează, după desfiinţarea comisiilor de specialitate de la CNAS. Oamenii se tem că nu vor rezista încă un an în aşteptarea tratamentului.
De Redactia Observator la 13.06.2017, 20:43Un tratament inovativ le-ar putea salva viaţa, dar un protocol îi condamnă la moarte. Zeci de pacienţi cu ciroză aşteaptă în zadar o salvare la care nu se încadrează, după desfiinţarea comisiilor de specialitate de la CNAS. Oamenii se tem că nu vor rezista încă un an în aşteptarea tratamentului.
De peste un an, zeci de pacienţi bolnavi de ciroză aşteaptă tratamentul fără inteferon. Singura lor speranţă la viaţă. Acum, au primit vestea că nu vor intra în program.
Vieţile lor depind de cifre. Şi de un protocol în care mulţi nu se mai încadrează, deşi sunt la fel de bolnavi.
Medicii recunosc că analizele pot fi diferite de la o lună la alta sau de la un laborator la altul. În trecut se lua în considerare istoricul pacientul, însă acum medicul trebuie să respecte cu sfinţenie cerinţele protocoalelor.
Deşi cunosc situaţia, autorităţile nu consideră că este o problemă gravă. Casa Naţională de Asigurări de Sănătate a fost informată, în legătură cu această problemă, în urmă cu mai bine de o săptămână, însă până acum nu a luat nicio măsură pentru a debloca situaţia. Mai mult, preşedintele CNAS declara, în urmă cu câteva zile, că programul de hepatită decurge cum nu se poate mai bine.
Asociaţiile avertizează că numărul pacienţilor ar putea creşte rapid în următoarea perioadă. Se tem că mulţi dintre bolnavi nu vor mai rezista încă un an, pentru a beneficia de următoarea tranşă de tratament decontat. Fără ajutorul statului, fiecare pacient trebuie să plătească între 11 şi 13 mii de euro pentru o singură lună.