A murit Ion Ghiţulescu, creatorul emisiunii de radio "Fotbal minut cu minut". Era considerat un lider al presei sportive, alături de Chirilă şi Ţopescu
Ion Ghiţulescu, comentatorul de radio care a lansat celebra emisiune "Fotbal minut cu minut", a murit joi, la vârsta de 90 de ani.
De Cornel Preda la 25.06.2021, 11:22- Alături de Ioan Chirilă (presa scrisă) şi Cristian Ţopescu (TV), Ion Giţulescu era considerat un lider al presei sportive
Născut pe 27 august 1930, Ion Ghiţulescu a murit în locuinţa sa, vestea fiind confirmată de Bogdan Ghiţulescu, fiul său. „Din păcate aşa este. Tata s-a stins. A murit acasă, aşa şi-a dorit. Era bolnav de mai mulţi ani, avea şi o vârstă. Dumnezeu să-l ierte! Vom stabili în scurt timp toate detaliile, dar probabil o să fie înmormântat acolo unde şi-a dorit, la Cimitirul Izvorul Nou”, a spus Bogdan Ghiţulescu, conform GSP.ro.
Viaţa lui a fost permanent legată de sport. A crescut în Obor, aproape de stadionul unui club legendar, Unirea Tricolor şi a jucat fotbal pe stradă cu Titus Ozon. A practicat baschet și rugby, în sportul cu balonul oval ajungând până în lotul național de juniori, dar a abandonat după ce unul dintre marii jucători ai României, Rene Chiriac, i-a provocat o fractură la picior, ce a urmat unei alte fracturi, la umăr.
A absolvit Colegiul Naţional „Sfântul Sava”, apoi a urmat cursurile Facultăţii de Ziaristică din Bucureşti, după ce Partidul Comunist i-a închis tatăl în puşcărie şi i-a refuzat astfel fiului accesul la Facultatea de Chimie.
O viaţă dedicată radioului
- Marius Țeicu, despre cum s-a născut hit-ul O portocală: Unde mă duc la magazine, lumea începe "la la la"
- Cristian Ţopescu, o viaţă dedicată sportului. Cele mai importante momente ale celebrului comentator (Video)
- "Eroul de la Sevilla", Helmuth Duckadam, despre viaţa fără fotbal: "I-am făcut în pivniţă soţiei un salon; am...
În anul 1951 este reporter la Radiodifuzunea Română, secţia sport, iar din 1960, până în 1989, este şeful Secţiei Sport şi Informaţii din cadrul aceleiaşi instituţii. Din anul 1990, până în 1996, este director al Direcţiei Programe a SRR.
Printre evenimentele la care a luat parte, ca trimis special al Radiodifuziunii, de unde a realizat transmisii live sau înregistrate, se numără: şapte ediţii ale Jocurilor Olimpice (1960, 1964, 1972, 1980, 1984, 1992, 1996), Campionatele Mondiale de fotbal (1966, 1990, 1994), Campionatele Mondiale de handbal.
În anul 1964, în toamnă, i-a propus lui George Ionescu, șeful Radio-televiziunii, să realizeze o emisiune de transmisiuni fotbalistice în direct, după modelele existente la acea vreme în Franța și Italia. În primăvara următoare, în anul 1965, a debutat emisiunea „Fotbal minut cu minut”, din cabina 35, proaspăt construită, un loc din care se puteau realiza 15 legături diferite. Inițial emisiunea s-a numit „Cu microfonul printre sportivi” și transmitea și alte sporturi în direct, nu doar fotbal, iar „Fotbal minut cu minut” se numea doar miercurea, când erau meciuri din Cupa României. Emisiunea avea 120 de minute, cu un prolog citit de Ioan Chirilă și un epilog al lui Conți Bărbulescu, unul dintre cei mai buni umoriști ai vremii.
Lider al presei sportive
Ion Ghiţulescu a fost considerat unul din cei trei lideri ai presei sportive de la noi din ţară, din postura de om de radio, alături de Ioan Chirilă (presă scrisă) şi Cristian Ţopescu (TV).
Între anii 1965-1989 a fost vicepreşedinte al Asociaţiei Presei Sportive din România, iar după Revoluţie, între 1990 şi 1996, este numit director al Direcţiei Programe a SRR şi membru în Consiliul de Administraţie, iar în anul 1996 s-a pensionat pentru limită de vârstă, dar a continuat să lucreze în radio, în perioada 1996-2005 fiind consilier la preşedintelui-director general al Radioului.
În septembrie 2002 a realizat ultima transmisiune sportivă în direct, de la meciul de fotbal Gloria Bistriţa – FCM Braşov, aminteşte Radio Reşiţa.
"Performanțele lui in radio sunt uriașe. L-am întalnit in anii '90 când lucram la Radio Vacanța. Era unul din fondatorii radioului. Campionatele Mondiale de Fotbal sau Olimpiadele se auzeau la radio cu vocea lui Ghițulescu. "Fotbal minut cu minut" era vârful radioului românesc in perioada lui de glorie...Prin vocea lui i-am cunoscut pe Balaci, Cămătaru, Duckadam, Lăcătuș", îşi aminteşte Dan Negru, într-o postare pe Facebook.