Campionatul European de tineret: Cine este Olanda, prima adversară a României. Justin Kluivert, vedeta echipei antrenate de Erwin van de Looi
Naţionala de tineret a României dispută, la sfârşitul lunii martie, cele trei meciuri care contează pentru faza grupelor de la Campionatul European de fotbal, competiţie găzduită de Ungaria şi Slovenia.
De Cristi Ioniţă la 16.03.2021, 10:58- EDIŢIE SPECIALĂ Observator. Primele EXIT POLL-uri ale Alegerilor Prezidenţiale, ora 21:00, LIVE la Antena 1
- COMPARAŢIE. Prezenţa la vot pe ore în primul tur al alegerilor prezidenţiale din 2014, 2019 şi 2024
- România dă piept cu Olanda, Germania şi Ungaria la turneul final al Campionatului European de fotbal rezervat echipelor de tineret.
- România - Olanda se joacă pe 24 martie, la Budapesta.
România a fost repartizată în Grupa A a competiţiei, alături de Olanda, Germania şi Ungaria, urmând să joace meciurile din faza grupelor în perioada 24-30 martie, la Budapesta, pe Bozsik Arena. România trebuie să termine pe unul dintre primele două locuri în grupă pentru a se califica în faza sferturilor de finală. Fazele eliminatorii ale competiţiei vor avea loc în perioada 31 mai - 6 iunie.
Primul adversar al României din faza grupelor este Olanda, formaţie pe care tinerii noştri jucători o vor înfrunta pe 24 martie, într-un meci care se va juca de la 22.00, ora României.
Dacă România s-a calificat cu şansă la turneul final, prinzând locul 2 într-o grupă din care au făcut parte Danemarca, Ucraina, Finlanda, Irlanda de Nord şi Malta, Olanda a dominat categoric, alături de Portugalia, o grupă din care au mai făcut parte Norvegia, Belarus, Cipru şi Gibraltar.
Noua generaţie de tineret a Olandei s-a dovedit a fi o adevărată maşinărie de înscris goluri, batavii având de departe cel mai bun atac din preliminarii cu nu mai puţin de 46 de goluri înscrise în 10 meciuri. Olanda a marcat minim patru goluri în opt dintre cele 10 meciuri jucate în preliminarii, recordul fiind atins în confruntările cu Belarus şi Cipru din deplasare, ambele câştigate cu 7-0. Cele mai multe dintre golurile marcate de olandezi în preliminarii au fost reuşite de Dani de Wit (mijlocaşul lui AZ Alkmaar), 10 goluri, Myron Boadu (20 de ani, atacantul lui AZ Alkmaar), opt goluri, şi Kaj Sierhuis (atacantul lui Reims), opt goluri. Dintre cei trei, doar primii doi vor fi prezenţi şi la turneul final.
Justin Kluivert, vedeta naţionalei Olandei la Campionatul European de tineret
Erwin van de Looi, antrenorul naţionalei de tineret a Olandei, a anunţat, în cursul zilei de luni, lotul de 23 de jucători pe care se bazează la turneul final. Dintre cele 23 de nume se remarcă cel al atacantului Justin Kluivert, fiul legendarul Patrick Kluivert. Justin Kluivert încă nu a împlinit 22 de ani, dar are deja 56 de meciuri şi 15 goluri pentru Ajax Amsterdam, 68 de meciuri şi nouă goluri pentru AS Roma şi 19 meciuri şi două goluri pentru RasenBallsport Leipzig, formaţie la care a fost împrumutat de la AS Roma.
Alături de Justin Kluivert, în lotul Olandei mai sunt fotbalişti precum Mitchel Bakker, de la Paris Saint Germain, Javairo Dilrosun şi Deyovasio Zeefuik, ambii de la Hertha Berlin, sau Noa Lang, fotbalist care, în acest sezon, are 28 de meciuri şi 13 goluri în tricoul lui FC Bruges. De asemenea, olandezii se bazează pe cinci fotbalişti de la Ajax Amsterdam, trei de la AZ Alkmaar şi câte doi de la PSV Eindhoven şi Feyenoord Rotterdam.
Lotul Olandei pentru Campionatul European de tineret:
Portari - Kjell Scherpen (Ajax Amsterdam), Kjell Scherpen (Feyenoord Rotterdam) şi Maarten Paes (Utrecht).
Fundaşi - Deyovaiso Zeefuik (Herta Berlin), Perr Schuurs (Ajax Amsterdam), Sven Botman (Lille), Mitchel Bakker (Paris Saint Germain), Jordan Teze (PSV Eindhoven), Danilho Doekhi (Vitesse Arnhem), Tyrell Malacia (Feyenoord Rotterdam), Jurriën Timber (Ajax Amsterdam).
Mijlocaşi - Ferdi Kadıoğlu (Fenerbahce Istanbul), Teun Koopmeiners (AZ Alkmaar), Dani de Wit (AZ Alkmaar), Jurgen Ekkelenkamp (Ajax Amsterdam), Abdou Harroui (Sparta Rotterdam), Ludovit Reis (VFL Osnabruck).
Atacanţi - Cody Gakpo (PSV Eindhoven), Myron Boadu (AZ Alkmaar), Noa Lang (FC Bruges), Brian Brobbey (Ajax Amsterdam), Justin Kluivert (RasenBallsport Leipzig), Javairô Dilrosun (Hertha Berlin).
Din lotul Olandei lipsesc, deşi ar fi fost eligibili pentru a participa la turneul final, Matthijs de Ligt (Juventus Torino) sau Timothy Fosu-Mensah (Bayer Leverkusen).
România şi Olanda, ultimul meci direct la tineret în 2005
România şi Olanda s-au întâlnit ultima dată într-un meci al echipelor de tineret tocmai în 2005. A fost atunci un meci contând pentru preliminariile Campionatului European din 2006, turneu final găzduit de Portugalia. Pe 3 iunie, la Rotterdam, Olanda a trecut de România, scor 2-0, graţie golurilor marcate de Nicky Hofs şi de Klaas Jan Huntelaar. Pentru echipa României jucau atunci Mihai Neşu, Andrei Cristea, Ovidiu Herea, Ciprian Marica, Răzvan Cociş sau Bănel Nicoliţă. Cu câteva luni înainte, în martie, la Urziceni, România învingea Olanda, tot cu 2-0, graţie golurilor marcate de Costin Curelea şi Andrei Prepeliţă. România învingea o echipă din care făceau parte Klaas Jan Huntelaar, Robin Van Persie sau Nigel De Jong, jucători care, în 2010, ajungeau până în finala Campionatului Mondial. În ciuda victoriei cu Olanda din preliminarii, naţionala de tineret a României a ratat calificarea la Campionatul European din 2006, fiind depăşită de Olanda şi de Cehia în clasament, după ce a pierdut puncte inexplicabil în Macedonia, 0-1, şi cu Cehia pe teren propriu, 0-0.