Sport combinat cu psihoterapie, o alegere sănătoasă pentru a ne menţine în formă (Video)
Nu e o noutate faptul că, din clipa în care începe să miroasă a vară, o grămadă de femei îşi fac abonamente la sălile de fitness! Multe sunt conştiente că nu vor reuşi să obţină peste noapte corpul pe care visează să-l etaleze pe plajă sau la piscină.
De Redactia Observator la 17.06.2019, 14:09Nu e o noutate faptul că, din clipa în care începe să miroasă a vară, o grămadă de femei îşi fac abonamente la sălile de fitness! Multe sunt conştiente că nu vor reuşi să obţină peste noapte corpul pe care visează să-l etaleze pe plajă sau la piscină. Grăsimea - mai ales dacă e localizată pe abdomen - nu dispare atât de uşor. Şi nici tonifierea muşchilor nu e simplă, mai ales dacă au trecut luni întregi în care singurul sport pe care l-aţi făcut a fost mutatul de pe scaunul de la serviciu în maşină şi de acolo pe canapeaua de acasă.
Andreea are mici probleme cu spatele, însă a decis să le rezolve la sală. A învăţat ce trebuie să facă nu doar pentru a-şi ameliora starea fizică, dar şi pentru a se menţine în formă. Mai ales că a venit vara, când nu ne mai putem ascunde corpul sub haine.
Andreea: Toţi, mai ales în perioada asta ne amintim că ar trebui să ajungem un pic mai des la sală, evident şi eu încerc să ajung cât de des posibil, dar pentru mine, pentru că am dureri de spate, este foarte important să combin exerciţiile de la sală, cu cele asistate de un kinetoterapeut. Cu Neli, pentru că ceea ce imi spune ea zilnic e că dacă tragem de noi intens, 2 saptamani, să avem silueta pe care o dorim, la mare, ignorăm probleme de sănătate pe care le avem.
Cornelia Condeescu, kinetoterapeut: Sau putem să le producem dacă nu avem probleme în acel moment. În momentul în care vreau rezultate foarte rapid, mai ales daca planul alimentar nu susţine alimentele pe care le avem, noi putem să intrăm într o stare de supraantrenament in care noi de fapt ardem masa musculară, care ne susţine articulaţiile, susţinem ţesutul adipos, ardem din masa musculară, susţin şi mai puţin articulaţiile şi îmi dereglez corpul într un timp foarte scurt. Dacă venim pe partea de terapie, de tratament, efectele după o zi de muncă se pot vedea pe loc, imediat, pentru că vin cu o durere pe lombar, dar dacă nu este suţinut pe o perioadă lungă, efectul nu se menţine, ca să se menţină cam într-o lună să am cu adevărat o diferenţă majoră la finalul zilei. La final nu e vorba de cum arăt, ci de cum mă simt, nu? În primul rând, de cum mă simt şi efectul de arăt este secundar, şi mult mai bun.
Aproape toţi cei trecuţi de 30 de ani se confruntă cu astfel de probleme, mai ales dacă au o muncă sedentară. Şi nici alimentaţia nu este chiar cea mai sănătoasă.
Aura Călina, antrenor fitness: Evident, primul lucrul în capul femeii este slăbirea. Uitand dacă avem probleme sau nu de sănătate, dar slabirea e lucrul după care aleargă. E important ca din ce în ce mai multe femei constientizează ca e important sa fii sănătoasă pentru familie, job, carieră. Se face un pic ruptura asta de la vreau sa fiu slaba, la vreau să fiu sănătoasă. Începem să ne educăm. Nu e un exercițiu făcut acasă instantaneu, avem nevoie de protecție, trebuie să știm să ne jucăm, dar cu puțina tehnică se poate face.
Este foarte important ca, în momentul în care aveţi dureri de spate, să aveţi un specialist care să vă ajute. Altfel, s-ar putea ca să obţineţi efectul invers.
Aura Călina, antrenor fitness: Când facem clasicul abdomen avem izolată mișcarea pentru partea de centura abdominală. Ridicam progresiv câte un genunchi la piept lucru care încălzește centura abdominala, combinam brațele tragand cu barbia în piept și lucrăm tot corpul: brațe, intercostali, abdomen superior inferior și nu e foarte complicat. Exrciţiul are o restrictie pentru cei care au probleme severe de coloană. Le puteți executa acasă, dar în momentul în care doriți acel posterior în 14 zile revin și vă spun: este nevoie de un specialist și atunci lucrile nu mai merg făcute acasă.
În orice caz, dacă vă tot faceţi curaj să vă apucaţi de antrenamente, e posibil să mai aveţi nevoie de încă cineva care să vă ajute: un psihoterapeut.
Reporter: E bine sa alternăm sportul cu psihoterapia?
Mihai Dragomir, psihoterapeut: Da, ar fi minunat daca am putea face lucrul asta. Suntem permanent exploatati şi lucrul acesta nu ne mai acordă acel timp pentru noi de care avem nevoie fiecare.
De asemenea, poate să vă ajute un partener de antrenamente. Atunci când îl aveţi aproape pe cel mai bun prieten, vă veţi îndemna reciproc să mergeţi la sală şi să vă hrăniţi cât mai sănătos.