Povestea lui Gail Falkenberg, jucătoarea de tenis care, la 74 de ani, a jucat la un turneu profesionist din Florida, marcându-şi revenirea în circuit după trei ani
Pentru cei mai mulţi dintre noi, tenisul înseamnă doar Simona Halep, Serena Williams, Novak Djokovic, Rafael Nadal sau Roger Federer, însă tenisul ascunde şi poveşti nebănuite.
De Cristi Ioniţă la 04.05.2021, 16:12- Gail Falkenberg are şapte victorii şi 86 de înfrângeri în tenisul profesionist.
- Gail Falkenberg a câştigat ultimul meci la profesionişti când avea 69 de ani.
Una dintre aceste poveşti a ieşit la suprafaţă luni seara, când americanca Gail Falkenberg, în vârstă de 74 de ani, a evoluat în calificările turneului de 25.000 de dolari de la Naples, Florida, Statele Unite ale Americii.
A evoluat este mult spus, în condiţiile în care Gail Falkenberg nu a mişcat în faţa adversarei sale, franţuzoaica Tiphanie Fiquet, 20 de ani, locul 796 mondial şi favorită 14 în calificările turneului de la Naples. A fost un meci care, practic, a curs într-o singură direcţie, însă rămânem cu exemplul dat de Gail Falkenberg care, ajunsă la o vârstă venerabilă, nu stă să-şi plângă de milă sau să depene amintiri ci continuă să-şi traiască viaţa şi nu ezită să se ia la trântă cu adversare care i-ar putea fi nepoate.
De altfel, meciul de luni seara a însemnat revenirea lui Gail Falkenberg în circuitul profesionist după o pauză de mai bine de trei ani. Ultimul meci jucat de americanca de 74 de ani a fost în aprilie 2018, în calificările unui alt turneu de 25.000 de dolari jucat, de această dată, în Jackson, Mississippi. Atunci, Gail Falkenberg avea "doar" 71 de ani dar, chiar şi aşa, tot a pierdut 0-6, 0-6, cu Ronit Yurovsky, o altă sportivă din Statele Unite ale Americii. Însă bucuria timpului petrecut pe terenul de tenis a anulat orice urmă de supărare cauzată de rezultatul înregistrat.
Gail Falkenberg a debutat în tenis la 39 de ani
În ciuda palmaresului devastator, şapte victorii şi 86 de înfrângeri, Gail Falkenberg reprezintă un adevărat fenomen în circuitul profesionist de tenis. Americanca s-a apucat de sport la 39 de ani, o vârstă la care majoritatea jucătorilor se retrag din activitate. Născută în 1947, Gail Falkenberg şi-a făcut debutul în tenis în decembrie 1986, în Sao Paulo (Brazilia). A pierdut clar, 1-6, 0-6, cu Caterina Nozzoli, din Italia, însă meciul a făcut-o să se îndrăgostească de tenis. Şi a jucat de fiecare dată când a avut ocazia, chiar dacă au urmat multe înfrângeri la scoruri devastatoare.
Gail Falkenberg a bifat prima victorie din carieră chiar în calificările de la Australian Open. În ianuarie 1988, când avea 41 de ani, Gail Falkenberg a jucat al treilea meci din carieră şi a bifat prima victorie. A învins-o pe australianca Alison De Vries, o sportivă care avea doar 17 ani atunci. A fost 6-0, 6-1 pentru Gail Falkenberg, însă parcursul americancei la Australian Open se încheia abrupt în turul II al calificărilor, 6-7, 1-6 cu americanca Lindsay Bartlett.
Cum spuneam, în 35 de ani de tenis, Gail Falkenberg a adunat şapte victorii şi 86 de înfrângeri. În ultimii ani, vârsta a început să-şi spună cuvântul. Americanca a pierdut ultimele 24 de meciuri jucate, dintre care 12 le-a pierdut cu 0-6, 0-6. Ultima victorie obţinută de Gail Falkenberg datează din aprilie 2016 şi a fost obţinută tot în calificările unui turneu de 25.000 de dolari jucat în Statele Unite ale Americii, respectiv la Pelham, Alabama.
Gail Falkenberg avea 69 de ani când a obţinut ultima victorie din circuitul profesionist. A învins-o atunci, cu 6-0, 6-1, pe americanca Rosalyn Small, o sportivă care avea 22 de ani. Ca să vă faceţi o idee, Rosalyn Small a pierdut toate cele 69 de meciuri jucate în circuitul profesionist, dintre care peste 50 cu acelaşi rezultat 0-6, 0-6.
Ultima dată când Gail Falkenberg a fost înscrisă pe tabloul principal al unui turneu de tenis s-a petrecut în noiembrie 1997, la Caracas, în Venezuela, la un turneu de 10.000 de dolari. Atunci, Failkenberg a pierdut, 2-6, 2-6, cu elveţianca Alienor Tricerri, o sportivă care, în anul 2000, ajungea chiar între primele 300 de jucătoare ale lumii.