Povestea unei campioane. Un accident cumplit a lăsat-o fără ambele picioare, în urmă cu 20 de ani, iar acum va participa la Jocurile Paralimpice de la Tokyo
A rămas fără ambele picioarele după un accident cumplit din urmă cu 20 de ani, însă acum va participa la Jocurile Paralimpice pentru Italia după doar patru ani de handbike. Este povestea româncei Ana Mara Viţelaru, care a dovedit că nimic nu este imposibil cu ambiţie şi multă muncă.
De Redactia Observator la 07.08.2021, 21:28Este un ritual pe care Ana Maria s-a obişnuit să îl facă zi de zi. Se trezeşte la primele ore ale dimineţii, pregăteşte bicicleta, porneşte la drum şi nu se opreşte decât după zeci de kilometri. O lecţie de viaţă despre determinare şi încredere în propriile forţe. Viaţa i s-a schimbat radical în urmă cu două decenii, dar nu a acceptat niciodată să i se spună că ceva este imposibil.
Ana Maria Viţelaru, ciclist: Oamenii îţi pun o etichetă: "Tu nu poţi". Eu nu pot să accept aşa ceva.
Ana Maria avea 17 ani când a alunecat pe şine în gara din Galaţi tocmai în momentul în care trecea trenul. Un accident dramatic în urma căruia i-au fost amputate ambele picioare. Nu este însă o zi pe care o regretă.
Ana Maria Viţelaru, ciclist: Ziua cea mai fericită din viaţa mea a fost cea în care a plecat o parte din mine.
- O chinezoaică de 14 ani a luat aur la sărituri în apă la Jocurile Olimpice cu 10 pe linie
- Eduard Novak pune punct scandalului cu Ana Maria Popescu: "Îmi pare foarte, foarte, foarte rău. S-a înțeles...
- Noua probă de escaladă sportivă, debut grandios la Tokyo. Cel mai bun căţărător din lume luptă să ajungă...
În acea zi ea ar fi trebuit să ia trenul pentru a se întâlni la Bucureşti cu iubitul ei italian, Nicola. Şi s-au întâlnit, iar de atunci sunt împreună.
Ana Maria Viţelaru, ciclist: Este un motiv foarte mare să fiu fericită.
Pasiunea ei cea mai mare este croitoria şi de 12 ani lucrează pentru o companie de renume din Italia.
Ana Maria Viţelaru, ciclist: Să creezi ceva cu mâinile tale este ceva cu adevărat fascinant pentru mine.
Sportul şi natura au jucat însă mereu un rol important în viaţa româncei. După accident, medicii i-au recomandat să spună adio drumeţiilor montane, dar Ana Maria nu a vrut să renunţe.
Ana Maria Viţelaru, ciclist: Le-am demonstrat că e greşit şi că pot. Am reuşit să fac până la 8 km în munţi cu protezele.
Din 2005 şi-a dorit să practice şi ciclismul, însă o bicicletă specială pentru competiţii costă mii de dolari.
Ana Maria Viţelaru, ciclist: Nu am reuşit până în 2017 să am o bicicletă. Este foarte dificil.
Cel care i-a sărit în ajutor a fost chiar Alessandro Zanardi, fost pilot de Formula 1 şi cvadruplu campion paralimpic la Londra şi Rio de Janeiro.
Ana Maria Viţelaru, ciclist: Aceasta este bicicleta lui personală. La fiecare competiţie m-a învăţat ce şi cum să fac, cum să mă comport la competiţii şi cu adversarele mele.
Visul lor a fost să participe împreună şi la Tokyo, însă un accident grav suferit anul trecut l-a ţinut pe Zanardi aproape o lună în comă.
Ana Maria Viţelaru, ciclist: Este un sport periculos. Eu nu am crezut că o să reuşesc să mă implic.
Ana Maria nu doar că a reuşit, dar a dovedit că este o sportivă de top. În 2019 a devenit campioana Italiei la handbike şi a adunat trofee în patru ani cât alţii în întreaga carieră.
Ana Maria Viţelaru, ciclist: În jur de 18 -20 de medalii la nivel internaţional.
Acum va participa la jocurile paralimpice care încep pe 24 august.
Ana Maria Viţelaru, ciclist: România, să îmi ţineţi pumnii, să fiţi cu mine. Vă iubesc din tot sufletul!