Programul naţionalei de fotbal a României la Jocurile Olimpice de la Tokyo şi detalii despre adversarele noastre
Naţionala de fotbal a României şi a aflat, miercuri, adversarele de la Jocurile Olimpice de la Tokyo, competiţie care va avea loc în perioada 22 iulie - 7 august.
De Cristi Ioniţă la 21.04.2021, 16:27- România participă pentru a patra oară la Jocurile Olimpice.
- România joacă pe 22, 25 şi 28 iulie meciurile din faza grupelor de la Jocurile Olimpice de la Tokyo.
România a fost repartizată în Grupa B la Jocurile Olimpice de la Tokyo şi urmează să dea piept cu Noua Zeelandă, Coreea de Sud şi Honduras. Primele două clasate, la finalul grupei, se califică în faza sferturilor de finală, iar, la prima vedere, grupa pare să fie una extrem de accesibilă pentru formaţia noastră. Totuşi, turneul de fotbal de la Jocurile Olimpice aduce în permanenţă surprize, astfel că fotbaliştii noştri nu trebuie să se considere, din start, deja calificaţi în faza sferturilor de finală.
România susţine primele două meciuri de la turneul olimpic, cele cu Honduras şi Coreea de Sud, la Kashima, pe Kashima Stadium, o arenă cu peste 40.000 de locuri, urmând ca în ultima etapă din faza grupelor să jucăm împotriva Noii Zeelande, la Sapporo, pe Sapporo Dome, o arenă cu aproape 41.500 de locuri.
Concret, România dă piept cu Honduras pe 22 iulie, de la 14.00, ora României, apoi joacă împotriva Coreei de Sud pe 25 iulie, tot de la 14.00, ora României, urmând ca meciul cu Noua Zeelandă, din ultima etapă a grupelor, să se joace pe 28 iulie, de la 11.30, ora României.
Honduras, o specialistă a Jocurilor Olimpice
Deşi poate părea ciudat, România îşi începe campania la Jocurile Olimpice de la Tokyo cu un adversar extrem de tare, Honduras. Honduras a devenit o specialistă a Jocurilor Olimpice, calificându-se pentru a patra oară la rând şi pentru a V-a oară în ultimele şase ediţii. Mai mult, Honduras a făcut senzaţie la ediţia din 2016 a Jocurilor Olimpice, la Rio de Janeiro, unde a terminat pe locul patru, după ce a pierdut, scor 2-3, meciul cu Nigeria din finala mică. Totuşi, la turneul final de la Londra, Honduras a obţine rezultate remarcabile precum un 3-2 cu Algeria, un 1-1 cu Argentina, meci în care argentinienii au egalat în prelungiri, şi un 1-0 tocmai cu Coreea de Sud, în faza sferturilor de finală.
Vedetele naţionalei din Honduras, eligibile ca vârstă, sunt Douglas Martinez, de la Real Salt Lake, Rigoberto Rivas, de la Reggina, însă jucător care aparţine de Internazionale Milano, şi Alexander Bahr şi Alessandro Castro, doi jucători extrem de tineri şi care au fost crescuţi la Atlanta United.
Honduras s-a calificat la Jocurile Olimpice de la Tokyo după ce a terminat pe locul 2 turneul de calificare din zona CONCACAF, turneu desfăşurat în Mexic, în perioada 18-30 martie 2021. Honduras a trecut de Haiti, 3-0, a făcut egal cu El Salvador, 1-1, şi cu Canada, 1-1, a produs surpriza în semifinale, 2-1 cu Statele Unite ale Americii, şi a cedat la lovituri de departajare în finala cu Mexic, gazda competiţiei.
Coreea de Sud, o prezenţă constantă la Jocurile Olimpice
Coreea de Sud, a doua adversară a României de la Jocurile Olimpice de la Tokyo, poate fi considerată şi ea o specialistă a acestei competiţii. Coreea de Sud a participat la fiecare dintre ultimele opt ediţii ale Jocurilor Olimpice, vârful fiind atins la Londra, în 2012, când Coreea de Sud a obţinut bronzul, terminând pe locul al treilea, după ce s-a impus, cu 2-0, în finala mică disputată împotriva Japoniei.
La ultima ediţie, cea din 2016, de la Rio de Janeiro, Coreea de Sud a prins locul 5, fiind învinsă, cu 0-1, de Honduras, în faza sferturilor de finală. Totuşi, în Brazilia, Coreea de Sud a reuşit să-şi câştige grupa, deşi le-a avut ca adversare pe Germania sau Mexic. Atunci, Coreea de Sud a zdrobit pe Fiji, 8-0, a făcut 3-3 cu Germania, după un meci în care nemţii au egalat în prelungiri, deşi îi aveau pe teren pe Niklas Sule, Julian Brandt sau Serge Gnabry, şi a bătut pe Mexic, scor 1-0.
Foarte probabil, Coreea de Sud se va baza, la turneul final din Japonia, pe jucători proveniţi din campionatul intern, însă sunt eligibili şi jucători precum Lee Jae Ik, de la Antwerp, Jeong Woo-yeong, fotbalist crescut de Bayern Munchen, sau Lee Kang In, noul star al Valenciei.
Coreea de Sud s-a calificat la Jocurile Olimpice de la Tokyo după ce a câştigat turneul de calificare desfăşurat în Thailanda, în ianuarie anul trecut. Sud-coreenii au obţinut victorii pe linie: 1-0 cu China, 2-1 cu Iran, 2-1 cu Uzbekistan, 2-1 cu Iordania, 2-0 cu Australia şi 1-0, după prelungiri, în finala cu Arabia Saudită.
Noua Zeelandă, doar a treia participare la Jocurile Olimpice
Noua Zeelandă, ultima echipă cu care joacă România la Jocurile Olimpice de la Tokyo, în faza grupelor, este o prezenţă rară la o asemenea competiţie. Noua Zeelandă a mai participat doar la Jocurile Olimpice de la Beijing, din 2008, şi la cele de la Londra, din 2012. În total, Noua Zeelandă a jucat doar şase meciuri la Jocurile Olimpice, înregistrând două egaluri şi patru înfrângeri.
Noua Zeelandă a făcut 1-1 cu China la Beijing, în 2008, şi 1-1 cu Egipt la Londra, în 2012, cedând în rest 0-1 cu Belgia, 0-5 cu Brazilia, ambele în 2008, şi 0-1 cu Belarus şi 0-3 cu Brazilia, în 2012.
În ciuda palmaresului modest, Noua Zeelandă poate fi o nucă tare de spart în condiţiile în care are la dispoziţie, din punctul de vedere al eligibilităţii, jucători precum James McGarry, trecut pe Willem Tilburg, în Olanda, Max Mata jucător trecut pe la Grasshoppers Zurich, în Elveţia, Liberato Cacace, de la St. Trond, sau Sarpreet Singh, jucător care aparţine de Bayern Munchen.
Noua Zeelandă s-a calificat la Jocurile Olimpice de la Tokyo după ce a câştigat turneul de calificare din Fiji, din 2019. Noua Zeelandă a dominat competiţia de o manieră categorică: 6-1 cu Samoa, 12-0 cu Samoa Americană, 4-2 cu Insulele Solomon, 6-1 cu Fiji şi 5-0 în finala disputată tot împotriva Insulelor Solomon. Vedeta turneului a fost Myer Bevan, atacant care a marcat 12 goluri în cinci meciuri.