Jocurile Olimpice 2021. Totul despre participarea echipei de fotbal a României la turneul final de la Tokyo
România va fi reprezentată la Jocurile Olimpice 2021 inclusiv de naţionala de fotbal, echipa noastră obţinând dreptul de a participa la competiţie graţie semifinalei atinse la turneul final al Campionatului European din 2019, turneu găzduit atunci de Italia şi de San Marino.
- Naţionala de fotbal a României participă pentru a patra oară în istorie la Jocurile Olimpice.
- Naţionala de fotbal a României a obţinut calificarea la Jocurile Olimpice, după ce a ajuns până în semifinalele Campionatului European de tineret din 2019.
16 echipe participă la Jocurile Olimpice 2021, în competiţia de fotbal masculin, iar cele 16 echipe ar urma să fie împărţite în patru grupe de câte patru echipe. Tragerea la sorţi pentru stabilirea celor patru grupe ar urma să aibă loc la Zurich, în Elveţia, pe 21 aprilie.
Naţionala de fotbal a României a fost repartizată în a patra urnă valorică, alături de Australia, Franţa şi Arabia Saudită. Astfel că, în faza grupelor, evităm cele trei echipe, dar şi alte echipe din Europa, precum Germania sau Spania, pentru că nu este permisă prezenţa a doua echipe de pe un continent într-o grupă.
România poate înfrunta Brazilia sau Argentina la Jocurile Olimpice 2021
Chiar dacă evităm Franţa, Germania sau Spania în faza grupelor, România poate da, totuşi, peste adversari tari, cele mai renumite nume fiind Brazilia şi Argentina. Componenţa celor patru urne valorice arată astfel: I - Japonia, Brazilia, Argentina, Coreea de Sud; II - Mexic, Germania, Honduras, Spania; III - Egipt, Noua Zeelandă, Coasta de Fildeş, Africa de Sud; IV - Australia, Franţa, România, Arabia Saudită.
În aceste condiţii, o grupă complicată pentru România ar putea fi cu Brazilia sau Argentina, Mexic şi Coasta de Fildeş. În acelaşi, o grupă accesibilă ar putea fi cu Coreea de Sud, Honduras şi Noua Zeelandă.
Naţionala de fotbal a României, a patra participare la Jocurile Olimpice
Este pentru a patra oară în istorie când naţionala de fotbal a României participă la Jocurile Olimpice şi pentru prima dată în ultimii 57 de ani. La Paris, în 1924, România a intrat direct în turul II al competiţiei, faza optimilor de finală, şi a fost surclasată, cu 6-0, de Olanda, după un meci în care legendarul Kees Pijl, a marcat patru goluri. În 1952, la Helsinki, România a fost eliminată încă din preliminarii, fiind învinsă, cu 2-1, de Ungaria.
În 1964, tot la Tokyo, în Japonia, România, antrenată de Silviu Ploieşteanu şi cu Ion Nunweiller, Emeric Ienei, Dan Coe, Gheorghe Constantin, Ion Ionescu, Ion Pârcălab sau Stere Adamache printre jucători, a trecut de faza grupelor şi s-a oprit în faza sferturilor de finală. A fost 3-1 cu Mexic, 1-1 cu Germania, 1-0 cu Iran şi, în sferturi, 0-2 cu Ungaria. Cornel Pavlovici a marcat două dintre cele cinci goluri ale echipei noastre, cele cu Germania şi Iran, împotriva Mexicului punctând Creiniceanu, Pârcălab şi Ion Ionescu.
Cu cine jucăm la Jocurile Olimpice 2021
O mare problemă în ceea ce priveşte Jocurile Olimpice 2021 o reprezintă jucătorii pe care se pot baza cele 16 echipe naţionale. Sunt eligibili jucătorii născuţi după 1 ianuarie 1997, cărora li se pot adăuga trei fotbalişti născuţi înainte de data respectivă. Totuşi, pentru că perioada în care are loc competiţia, 23 iulie - 8 august, nu este înregistrată în calendarul FIFA, echipele de club nu sunt obligate să elibereze jucătorii pentru competiţia din Japonia.
Iniţial s-a spus că, în mare măsură, se va încerca să se dea credit jucătorilor care au obţinut calificarea la Jocurile Olimpice 2021, respectiv jucătorilor care au făcut parte din lotul naţionalei de tineret a României la Campionatul European din 2019, din Italia şi San Marino, când formaţia noastră a ajuns până în faza semifinalelor. Ne gândim aici la jucători precum Andrei Radu, Andrei Vlad, Cristi Manea, Alexandru Paşcanu, Ionuţ Nedelcearu, Tudor Băluţă, Alexandru Cicâldău, Andrei Ciobanu, Dennis Man, Ianis Hagi, Florinel Coman, Darius Olaru, George Puşcaş sau Andrei Ivan.
Totuşi, rămâne de văzut câţi dintre jucătorii care au evoluat la turneul final al Campionatului European de tineret din 2019 primesc acceptul cluburilor să meargă la Tokyo. Ar mai fi eligibili, din punctul de vedere al vârstei, jucătorii care au evoluat şi la Campionatul European din acest an, dar şi fotbalişti precum Valentin Mihăilă, actualmente la Parma, ori Louis Munteanu, fotbalist aflat în lotul Fiorentinei. Nu în ultimul rând, există posibilitatea ca România să apeleze la jucători care, la momentul respectiv, să nu fie implicaţi în vreo competiţie oficială. Ne gândim aici în special la Constantin Budescu sau Alexandru Mitriţă.
Când se joacă meciurile de fotbal de la Jocurile Olimpice 2021
Partidele din turneul masculin de fotbal de la Jocurile Olimpice 2021 se joacă în perioada 22 iulie - 7 august. Astfel, pe 22, 25 şi 28 iulie avem meciurile din faza grupelor, pe 31 iulie se joacă meciurile din faza sferturilor de finală, pe 3 august se joacă meciurile din semifinale, pe 6 august se joacă finala mică, iar pe 7 august se joacă finala mare. Cum între meciuri sunt doar câteva două zile de pauză, iar distanţele dintre oraşe sunt mari, va fi interesant de urmărit cine rezistă mai bine din punct de vedere fizic.
Meciurile vor fi găzduite de şase stadioane, cele mai mici fiind cele de la Sapporo şi Kashima, ambele de câte 42.000 de locuri. Meciuri din turneul băieţilor vor mai fi găzduite de stadioanele din Rifu (48.000 de locuri), Saitama (62.000 de locuri), Tokyo (60.102 locuri) şi Yokohama (70.000 de locuri).
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰