Antena LIVE

Curs valutar

Românul pe care marele Pele l-a numit cel mai puternic adversar din "Groapa cu Lei": "Eram cel mai tânăr de pe teren şi a trebuit să-l marchez 90 de minute"

Legendarul Pele a încetat din viaţă la vârstă de 82 de ani. Pele a decedat după o luptă cu cancerul. Medicii brazilieni au declarat că decesul a survenit în urma "cedării mai multor organe vitale".

De la 31.12.2022, 11:07
WhatsApp
Getty Images

Pele, pe care mulţi îl consideră cel mai bun fotbalist din istorie, a strălucit la Campionatul Mondial din 1970, turneul la finele căruia avea să câştige cea de-a treia Cupă Mondială din carieră şi ultima. Pe drumul spre finală, Pele a avut de înfruntat naţionala României, iar meciul din grupe a fost catalogat de specialiştii vremii drept cea mai spectaculoasă partidă de la WorldCup 1970.

România se califica pentru a patra oară în istorie la Cupa Mondială şi era repartizată într-o grupă infernală. Cehoslovacia, o echipă puternică a momentului, Anglia - campioana mondială en-titre şi Brazilia, echipa care avea să devină noua campioană mondială. Presa internaţională titra: "Groapa cu lei de la Guadalajara". România a câştigat meciul cu Cehoslavacia, scor 2-1, şi a pierdut cu Anglia, scor 0-1. Povestea partidei de legendă cu Brazilia începe încă dinaintea meciului cu Anglia. Pentru a se asigura că românii vor face tot posibilul ca Anglia să fie scoasă din cursă, brazilienii au trimis un sac cu bani în vestiarul României. La propriu. Legenda spune că fiecare jucător ar fi primit câte 200 de dolari pentru ca Anglia să fie încurcată. Evident, Securitatea şi Partidul Comunist au aflat despre acest lucru şi i-au obligat pe fotbaliştii naţionalei să doneze fiecare câte 100 de dolari din banii primiţi. Banii ar fi fost folosiţi de autorităţi pentru a ajuta românii care fuseseră afectaţi de inundaţiile din acel an, nota presa vremii.

Românul care l-a impresionat pe Pele

La ora meciului, România se prezenta din postura de outsider în faţa dublei campioane mondiale, dar păstra şanse de calificare. O victorie contra Braziliei putea aduce calificarea naţionalei române. Chiar şi un egal ne califica, dacă Anglia pierdea cu Cehoslovacia. Având aceste coordonate de start, meciul s-a transformat rapid într-un veritabil spectacol pentru spectatorii neutri, iar la finalul turneului avea să fie decretat cel mai frumos duel al Campionatului Mondial din 1970.

Pe acelaşi subiect

Partida a început abrupt pentru România: Pele a deschis scorul în minutul 19, iar Jairzinho a făcut rapid 2-0, în minutul 22. Florea Dumitrache a marcat pentru tricolori în minutul 34, astfel că la pauză s-a intrat cu scorul de 2-1 pentru brazilieni. Pe parcursul primei reprize, selecţionerul Angelo Niculescu l-a schimbat pe portarul Adamache şi l-a introdus pe Rică Răducanu. Celebrul portar al Rapidului a primit şi el un gol, în minutul 66, de la acelaşi Pele. Dembrovschi a redus din diferenţă când mai erau 7 minute până la final, dar România nu a mai avut forţa de a egala Brazilia.

Chiar dacă a marcat două goluri, Pele a fost marcat exemplar de Liţă Dumitru. Mijlocaşul Rapidului avea doar 20 de ani în acel moment şi în ciuda vârstei a primit cea mai grea misiune posibilă: să-l transforme pe Pele într-un anonim. Parţial a reuşit. "Eram cel mai tânăr de pe teren și în fața ochilor l-am văzut din minutul 1 până în minutul 90 pe Pele. Primele 30 de minute au fost infernale. A fost intervalul în care am jucat altceva decât fotbalul pe care îl știam eu. Intram practic kamikaze la fiecare duel cu el. Îi luam mingea, mă mai dribla, îi luam iarăși mingea. După o jumătate de oră am văzut că nu e imbatabil și apoi am început să joc și ceea ce știam eu", îşi aminteşte Liţă Dumitru într-un interviu pentru GazetaSporturilor.

La şedinţa tehnică dinaintea meciului, selecţionerul Angelo Niculescu i-a spus lui Liţă Dumitru un singur lucru: e cel mai bun din lume, nu poate fi oprit, dar poate fi scos din ritm. Cum? Povesteşte Liţă Dumitru: "Mă depășise, se lansase, era clar că n-am cum să-i mai iau mingea și atunci am făcut un atac brutal, din spate, un clește, direct pe picioarele lui. Mi-am luat "galben”, dar cred că meritam „roșu”. Știu că nea Angelo a dat fiecărui jucător, înainte de meci, o foaie pe care erau scrise calitățile și defectele adversarului direct. Pe foaia mea, la Pele, erau doar calități și un singur defect: poate fi agasat prin vorbe și prin agresivitate. S-a ridicat, mi-a zis 'Putana', apoi m-a scuipat".

Dovada că tânărul Liţă Dumitru a făcut un meci perfect a fost oferită chiar de Pele. Imediat după meci şi apoi în alte interviuri date peste ani, legendarul Pele s-a referit la adversarul său român ca fiind " cel mai tare mijlocaş pe care l-a întâlnit" la Mondialul din Mexic.

Singurul român care a fost coleg cu Pele

Un singur fotbalist român a fost coleg cu marele Pele. Se întâmpla în 1975, New York Cosmos, echipă din campionatul nord-american de fotbal. A fost de altfel şi singura echipă din afara Braziliei la care a jucat Pele.

Statul brazilian l-a numit pe Pele "bun naţional", astfel că transferul său în Statele Unite s-a făcut doar după intervenţia lui Henry Kissinger, şef al Departamentului Statului SUA la acea vreme. Ajuns la Cosmos, Pele a devenit coleg cu un român, ajuns şi el la echipa americană în acelaşi an. Gil Mărdărescu era transferat de New York Cosmos în 1975 de la Politehnica Iaşi.

Pele nu l-a uitat pe fostul său coleg şi a scris despre el în cartea sa autobiografică. Pele a ţinut un discurs în vestiar, în faţa întregii echipe, înaintea unui meci important de campionat, iar românul Gil Mărdărescu: "Şi-a făcut semnul crucii şi m-a luat de mână". Gil Mărdărescu are acum 70 de ani şi trăieşte în continuare în Statele Unite acolo unde s-a stabilit după ce şi-a încheiat cariera de fotbalist.

Redactia Observator

Observator  - Despre oameni, știrile așa cum trebuie să fie. ...

pele deces pele brazilia romania lita dumitri mexic campionat mondial
Întrebarea zilei
Dacă aţi putea alege din nou, aţi opta pentru acelaşi loc de muncă?

Da

Nu

*după apăsarea butonului "Votează" pagina se va reîncărca pentru afișarea rezultatelor

Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰

Stiri Sportive Citește și
Peste ce a dat un instalator care făcea reparații într-o vilă. S-a...
Fanatik.ro
Publicat 21.11.2024
Colonel american: Rusia are tot dreptul să atace NATO acum
spotmedia.ro
Publicat 21.11.2024
Culmea birocrației: O fetiță trecută, din greșeală, băiat în certificatul...
spotmedia.ro
Publicat 20.11.2024
Ce se întâmplă cu toți pensionarii din România cu pensii mai mici de 3.000 de...
Gandul
Publicat 21.11.2024
Lasconi şi Simion, la podcastul comediantului „Micutzu”. „Îmi vine să vă...
Adevărul
Publicat 21.11.2024
Ce a transmis fiica Elenei Lasconi după apariția la dezbaterea prezidențială....
A1
Publicat 21.11.2024
Horoscopul zilei de 22 noiembrie 2024. Racii își pot transforma pasiunile...
CaTine
Publicat 21.11.2024
Bianca Drăgușanu, primele declarații după ce poliția a fost chemată la...
spynews.ro
Publicat 21.11.2024
Uluitor! Încă o țară merge la TAS împotriva României
GSP
Publicat 21.11.2024
Clădirea emblematică din București, demolată. Palatul impunător a fost...
Click.ro
Publicat 21.11.2024
Temperatura ideală pentru centrala termică. La cât să o setezi pentru a nu-ți...
Useit
Publicat 19.11.2024
Care este numele real al lui Culiță Sterp. Ce apare în buletinul lui, de fapt
Redacţia.ro
Publicat 21.11.2024
Super-armele cerute insistent de Ucraina Occidentului și cum au influențat ele...
libertatea.ro
Publicat 21.11.2024
Coldplay a lansat videoclipul piesei „The Karate Kid”. Formația a colaborat...
ZU
Publicat 21.11.2024
Paste cu broccoli și măsline. Rețetă simplă și hrănitoare
Hello taste
Publicat 21.11.2024
Mononucleoza infecțioasă la copii: cauze, simptome și tratament
Deparinti
Publicat 21.11.2024
Problema numărul 1 a României, în viziunea lui Kelemen Hunor:...
ziare.com
Publicat 21.11.2024
Adamari López a împărtășit detalii picante din relația cu Toni Costa....
Happy
Publicat 21.11.2024
Nouria Nouri, fosta soție a lui Daniel Iordăchioaie, și-a cunoscut actualul...
DIVA
Publicat 23.09.2024
Operația cu laser pentru dinți. La ce se folosește în stomatologie
Medicool
Publicat 21.11.2024