Antena Meniu Search
x

Video Marele fotbalist Pele a murit la vârsta de 82 de ani

Marele fotbalist brazilian Pele a murit la vârsta de 82 de ani, transmite Associated Press. Era internat de mai multe săptămâni în spital, cu o boală incurabilă. Considerat de mulți iubitori ai fotbalului drept unul dintre cei mai mari jucători din istorie, Pele a petrecut aproape două decenii bucurând fanii și uimindu-și adversarii, fiind cel mai prolific marcator al jocului, cu clubul brazilian Santos și echipa națională de fotbal a Braziliei. Pele şi-a pus definitiv amprenta asupra fotbalului mondial în peste două decenii de carieră şi 82 de ani de existenţă. A fost un adevărat star, un geniu care a reinventat permanent modul de a-și exprima talentul pe teren, în fața spectatorilor ce-l urmăreau cu sufletul la gură la fiecare pas.

de Redactia Observator

la 30.12.2022 , 09:51

Pele, purtătorul de stindard al fotbalului, urmase un tratament pentru cancer de colon încă din 2021. Din nefericire, în ultima perioadă, starea sa de sănătate s-a agravat considerabil. Pele a murit la un spital din Brazilia, înconjurat de familie. Reprezentanții unității medicale au precizat că moartea a survenit în urma ''cedării mai multor organe vitale''. Decesul lui Pele vine la 11 zile după încheierea Cupei Mondiale de fotbal din Qatar şi la doi ani după dispariţia altui monstru sacru al fotbalului, Diego Armando Maradona.

Anunţul decesului a fost făcut de fiica lui, Kely Nascimento, pe Instagram. "Tot ce suntem suntem datorită ţie. Te iubim infinit. Odihneşte-te în pace", a scris fiica lui Pele, postând şi o fotografie cu mâinile legendarului fotbalist şi ale copiilor şi nepoţilor, unite. Agentul său, Joe Fraga, a confirmat trecerea în neființă.

Pele, "fotbalistul perfect"

Vezi și

Cu fiecare atingere a mingii, fiecare pasă, Pele era capabil să aducă ceva nou, ceva ce nu mai văzuseră fanii. Cu un instinct desăvârşit în faţa porţii, ochiul format pentru pasa perfectă şi o formă de invidiat, brazilianul a fost "fotbalistul perfect", în opinia multor specialişti. Iar dacă Brazilia a fost cea care a întruchipat "joga bonito" în opinia multor iubitori ai fotbalului din lume, este în foarte mare parte datorită talentului lui Pele.

Pe acelaşi subiect

De-a lungul carierei, Pele a stabilit multe recorduri. Golul său numărul 1.000, din penalty, a fost înscris în faţa unui public în delir, în 1969, pe stadionul Maracana. A marcat cinci goluri într-un meci de şase ori şi a reuşit 92 de hat-trick-uri. La un meci cu Botafogo, în 1964, a marcat opt goluri. În total, Pele a înscris 1.281 de goluri în 1.363 de meciuri.

A murit Pele. Brazilianul, ridicat la rang de legendă

Edson Arantes do Nascimento, cunoscut ca Pele, a fost un fotbalist profesionist brazilian, considerat a fi cel mai mare jucător din toate timpurile.

Pele și-a început cariera la 15 ani jucând pentru Santos și pentru națională de fotbal a Braziliei, un an mai târziu, o recunoaștere a talentului său. Avea în palmares trei Campionate Mondiale de Fotbal câștigate: în 19581962 și 1970, fiind singurul jucător care a reușit această performanță.

Pele este cel mai bun golgheter al naționalei, având 77 de goluri în 92 de jocuri. De asemenea, Pele este cel mai bun marcator la nivel mondial, câștigând cu echipa sa Copa Libertadores în 1962 și 1963.

Pele, desemnat Jucătorul Secolului

În 1999 el a fost desemnat Jucătorul Secolului de Federația Internațională de Istorie și Statistică a Fotbalului (IFFHS). În același an, France Football le-a propus foștilor câștigători ai Balonului de Aur să aleagă Jucătorul Secolului, fiind ales Pele. În 1999, Pele a fost ales Sportivul Secolului de către Comitetul Olimpic Internațional și revista Time l-a inclus în lista lor cu 100 cei mai influenți oameni ai secolului XX.

În 2013 Pele a primit Premiul de Onoare al Balonului de Aur FIFA, în semn de recunoștință pentru cariera și realizările lui ca personalitate în lumea fotbalului.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei
Sunteţi mulţumiţi de sistemul public de sănătate din România?
Observator » Stiri externe » Marele fotbalist Pele a murit la vârsta de 82 de ani