Antena LIVE

Curs valutar

Șahistul Kirill Șevcenko, care joacă sub steagul României, ar fi fost prins cu telefonul în baie la un turneu din Spania

Tânărul șahist Kirill Șevcenko, care joacă sub steagul României, a fost exclus din Campionatul Spaniei pe echipe din 2024, după ce remiza sa cu Bassem Amin în prima rundă și victoria împotriva lui Francisco Vallejo în runda a doua au fost transformate în înfrângeri. Un telefon a fost găsit în toaletă, în timpul rundei cu numărul 2, chiar în timp ce absența frecventă a lui Șevcenko de la tabla de șah stârnea suspiciuni. Arbitrii au susținut că există o legătură între telefon și Kirill Șevcenko, bazată pe scrisul de mână și comportamentul acestuia, transmite Chess.com.

De la 15.10.2024, 18:30
WhatsApp
Șahistul Kirill Șevcenko, care joacă sub steagul României, ar fi fost prins cu telefonul în baie la un turneu din Maroc Profimedia Images

Divizia de Onoare a Campionatului Spaniei pe Echipe din 2024, care are loc în orașul spaniol nord-african Melilla, în perioada 12-18 octombrie, a fost zguduită de un scandal, după ce Șevcenko, care juca pentru C.A. Silla - Integrant Col·lectius, a fost exclus din turneu.

Kirill Șevcenko (22 de ani), născut în Ucraina și care ulterior a ales să reprezinte România, este pe locul 69 în clasamentul mondial și a devenit mare maestru la vârsta de 14 ani și nouă luni. Cele mai mari realizări ale sale includ câștigarea Campionatului European de Șah pe echipe în 2021 cu Ucraina, precum și turneul individual Lindores Abbey Blitz din Riga în același an, unde a ocupat primul loc în fața marilor maeștri Fabiano Caruana și Arjun Erigaisi.

Arbitrul principal Oscar Bruno de Prado Rodriguez a rezumat decizia sa:

"Având convingerea fermă și în lumina probelor adunate pe parcursul anchetei că acest jucător a folosit telefonul mobil în timpul partidei, pe lângă faptul că a ignorat cererile mele de a mă anunța atunci când a părăsit sala, încălcând regulile FIDE, am decis să impun următoarea sancțiune:

Pe acelaşi subiect

Un raport complet, cu toate probele, va fi trimis Comitetului Tehnic al Arbitrilor FEDA și Comitetului de Etică al FIDE (n.r. Federația Internațională de Șah)".

Pe telefonul din baie scria: "Nu atinge! Acest telefon a fost lăsat pentru ca proprietarul să răspundă noaptea!"

O investigație a fost declanșată după ce Vallejo s-a plâns arbitrului că adversarul său din runda a doua, Kirill Șevcenko, petrecea prea mult timp departe de tablă. Arbitrul a discutat situația cu Șevcenko, care a spus că avea o problemă și trebuia să meargă la toaletă. Arbitrul i-a reamintit jucătorului că era necesar să ceară permisiunea pentru a vizita toaleta, situată în afara sălii de joc, într-o zonă comună cu două cabine și trei pisoare.

Vizitele au continuat, iar arbitrul a solicitat unui membru al comitetului de organizare să investigheze. Acesta l-a văzut pe Șevcenko intrând într-o cabină individuală și acolo a găsit un telefon mobil nou, împreună cu o notă scrisă de mână: "¡No toques! ¡El teléfono se dejó para que el huésped contestara por la noche!" ("Nu atinge! Acest telefon a fost lăsat pentru ca proprietarul să răspundă noaptea!").

Telefonul a fost confiscat și s-a ordonat ca toaleta să fie încuiată, la aproximativ 2,5 ore după începerea rundei, iar femeia de serviciu a dezvăluit că un telefon similar fusese găsit acolo cu o zi înainte, fiind predat la recepție. Arbitrul menționează că alți membri ai comitetului de organizare au observat apoi cum Șevcenko a intrat în toaletă, a văzut că toaleta era închisă și a așteptat o vreme înainte de a pleca, în loc să folosească o toaletă liberă. Acest lucru s-a întâmplat de mai multe ori.

După runda, arbitrii au comparat nota scrisă de mână cu foile de parcurs ale lui Șevcenko pentru runde I și II și au găsit similitudini în cerneală și în scrisul de mână. De asemenea, au observat că fusul orar al telefonului era cu o oră înaintea Spaniei (cu două ore înaintea Marocului, aflat în apropiere) - ceea ce ar putea sugera fusul orar din România, transmite Chess.com.

Reacția Federației Române de Șah: "Astfel de acuzații grave trebuie obligatoriu susținute de dovezi solide"

"Federația Română de Șah a luat cunoștință acuzațiile care i se aduc lui Kirill Shevchenko, care joacă sub steagul României, la cea mai recentă ediție a Campionatului de Șah al Spaniei pe echipe.

Am dovedit de-a lungul timpului că tratăm cu maximă seriozitate toate regulile anti-cheating și o vom face în continuare. Am avut, avem și vom avea zero toleranță pentru încălcarea regulilor de fair-play!

Astfel de acuzații grave trebuie obligatoriu însă susținute de dovezi solide, iar până acum au apărut public doar probe circumstanțiale.

Așteptăm detaliile cazului și vom studia cu atenție dovezile care îl însoțesc. Momentan, avem doar informații din presă și presupuși martori, dar nicio comunicare oficială. Până atunci suntem de partea șahistului nostru, care neagă acuzațiile ce îi sunt aduse. Îl vom sprijini așa cum o facem cu toți șahiștii noștri, în limitele regulamentelor în vigoare.

Dacă vor apărea informații suplimentare, vom decide în cadrul Federației ce este de făcut în continuare", au transmis reprezentanții FRȘ, într-o postare pe Facebook.

Daniel Murărescu

Daniel Murărescu face parte din echipa Observator de decembrie 2016, de la relansarea site-ului, şi este în prezent editor de content. ...

kirill șevcenko sah romania
Întrebarea zilei
Aţi văzut în magazine produse cu etichete care indică un gramaj mai mic?

Da

Nu

*după apăsarea butonului "Votează" pagina se va reîncărca pentru afișarea rezultatelor

Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰

Stiri Sportive Citește și
Ce se întâmplă, de fapt, cu trecerea la ora de iarnă în 2024? Parlamentul...
Fanatik.ro
Publicat 12.10.2024
Echipa de spărgători de elită plătiți pentru a pătrunde în obiectivele top...
spotmedia.ro
Publicat 13.10.2024
Vrei un paradis numai pentru tine? Amorgos, o insulă din Grecia, ideală pentru o...
spotmedia.ro
Publicat 12.10.2024
Cum arată casa în care locuiește Florin Dumitrescu de la Masterchef. Nici în...
Gandul
Publicat 13.10.2024
Misterul în jurul soartei comandantului Forţei Quds se adânceşte. Iranul ar...
Adevărul
Publicat 13.10.2024
Sfânta Parascheva 2024: tradiții și obiceiuri pe 14 octombrie. Ce să faci și...
A1
Publicat 13.10.2024
Horoscopul zilei de 14 octombrie 2024. Gemenii fac o investiție majoră. Află ce...
CaTine
Publicat 13.10.2024
Simona de la Insula Iubriii, mesaj tranșant pentru ispita Anamaria. Consideră...
spynews.ro
Publicat 13.10.2024
Mesajul lăsat în vestiar de delegația României după meciul din Cipru: „Vă...
GSP
Publicat 13.10.2024
Supă cu găluște, rețetă din anul 1940. Așa o făceau străbunii să iasă...
Click.ro
Publicat 13.10.2024
Muntele Everest e mai înalt decât ar trebui. Ce ar fi de vină, potrivit...
Useit
Publicat 13.10.2024
Limită la retragerile de numerar. Câți bani cash poți să scoți de la...
Redacţia.ro
Publicat 11.10.2024
Ea a investigat sub acoperire mecanismul cu bani de la Moscova: „M-am infiltrat...
libertatea.ro
Publicat 13.10.2024
Jessie J a pierdut 20.000 de dolari după ce casa ei din Los Angeles a fost...
ZU
Publicat 13.10.2024
Supă de conopidă cu multe legume, pentru un prânz hrănitor
Hello taste
Publicat 10.10.2024
Ce înseamnă uter retrovers. Cum influențează o sarcină
Deparinti
Publicat 13.10.2024
NATO „schimbă foaia” cu Rusia. Decizie crucială a miniștrilor...
ziare.com
Publicat 13.10.2024
Gözde Kansu din Golden Boy – Dragoste rebelă și cântăreața Sıla...
Happy
Publicat 11.10.2024
Nouria Nouri, fosta soție a lui Daniel Iordăchioaie, și-a cunoscut actualul...
DIVA
Publicat 23.09.2024
Ce este candidoza vaginală. Care sunt simptomele și cum se tratează
Medicool
Publicat 13.10.2024
Comentatorul meciului Cipru - România, anunţ surprinzător după pauză! "Ne-a...
orangesport.ro
Publicat 12.10.2024