Antena Meniu Search
x

Exclusiv INTERVIU: Fabiano Caruana, "asasinul" din fața tablei de șah, din nou în România | De ce merită să aducem șahul în școli

Fabiano Caruana. Pentru cine îl știe, nu mai are nevoie de nicio descriere. Pentru cine nu îl știe, e practic un geniu și atât. Cel de-al doilea jucător de șah din lume ca rating deține, încă de la 14 ani, titlul de Mare Maestru Internațional și, la fiecare partidă, dovedește că îl merită pe deplin. Este primul american din ultimii 49 de ani care a fost la un singur pas de a deveni campion mondial la șah, după performanța istorică a titanului Bobby Fischer. S-a întâmplat în 2018, când Magnus Carlsen, campionul în exercițiu, l-a învins la limită, după 12 remize. Fabiano a venit din nou în București, pentru a patra oară, la un turneu intens de șah clasic, și am avut ocazia de a îi adresa câteva întrebări.

Daniel Murărescu
de Daniel Murărescu

la 11.06.2021, 21:47

Vezi și
  • Interviul în format text cu Fabiano Luigi Caruana, în continuare:

Salut, Fabiano, și bine ai revenit în România! Cum te simți?

Fabiano Caruana: Mă simt bine că m-am reîntors și că voi juca șah pe tablă. Nu s-a întâmplat prea des în ultimul timp să am șansa. Șahul s-a mutat online și e drăguț să am din nou sentimentul familiar că joc în fața tablei.

Nu e prima dată când vii în București. Ai mai fost în 2012, 2013 și chiar înainte de pandemie, în 2019. Ce amintiri ai aici?

Fabiano Caruana: Da, prima dată am venit în 2012, la Turneul Regelui, și apoi în 2013. Mă bucur că m-am reîntors, e un oraș drăguț și mă simt confortabil aici, m-am simțit bine în trecut.

A fost un an cu provocări, ai jucat în Turneul Candidaților, unde ai fost aproape de a juca cu Magnus din nou, apoi în Cupa FTX, unde de asemenea ai fost aproape de victorie. Cum abordezi acest turneu? Continui să alternezi între șah în format clasic și șah rapid, în online...

Fabiano Caruana: Da, va fi puțin mai diferit față de fostul eveniment la care am jucat, a fost online și șah rapid. Aici avem un turneu de șah clasic, sunt mulți dintre cei mai buni jucători din lume, deci va fi un turneu dificil și sper că pot lupta pentru primul loc.

Te simți mai bine când joci șah în format clasic?

Fabiano Caruana: Cred că este diferit, cele mai bune rezultate ale mele au fost în șah clasic, dar mă bucură să joc și șah rapid sau blitz. Cred că șahul online este posibil doar atunci când joci rapid sau blitz. În format clasic este extrem de obositor atunci când privești un ecran de computer. În fața tablei e mai potrivit pentru șahul în format clasic.

E o pregătire diferită atunci când joci șah în format clasic versus șah rapid?

Fabiano Caruana: Da, foarte diferită. În rapid încerci deseori să găsești poziții în care adversarul nu va fi capabil să înțeleagă toate problemele într-un timp limitat. În șahul clasic pleci de la premisa că adversarul va rezolva toate problemele, dacă nu sunt pe termen lung. Cred că trebuie să joci un pic mai obiectiv, în timp ce în rapid sau blitz poți juca ceva mai subiectiv sau psihologic, într-o anumită măsură.

Simți că este un interes brusc pentru șah, după serialul The Queen's Gambit?

Fabiano Caruana: Da, am observat un fel de creștere a interesului în jucători care nu au mai jucat șah niciodată... oameni pe care îi cunosc sau am ajuns să îi cunosc pentru că au devenit interesați de șah. Și cred că parțial asta se datorează serialului, care a fost foarte popular, a fost pe Netflix, și parțial pentru că șahul s-a mutat în online și asta l-a făcut accesibil pentru oameni care au dorit să joace, pentru că au putut să înceapă să joace cu prietenii chiar dacă toată lumea era acasă.

Merită să aducem șahul în școli? Cum a procedat New York

În România avem o discuție despre introducerea șahului în școli, la vârste fragede. Tu ai fost descoperit când erai un băiat mic. Crezi că șahul aduce beneficii, chiar dacă nu este jucat la cel mai înalt nivel?

Fabiano Caruana: Desigur, poate fi o experiență bună, poate fi distractiv pentru copii, îi poate învăța lecții utile nu doar în șah, ci și în afara lui. Eu am învățat șah în școală, jucam după ore, era un club de șah, nu afiliat cu școala dar eram cu colegii și profesorii de la școală. Așa că a pornit cumva ca un program școlar. Da, cred că este o inițiativă bună. De exemplu, în New York avem și am avut în ultimii 20 de ani o inițiativă de șah în școli, în special pentru copiii care, să spunem, nu vin din medii privilegiate, care au puține oportunități de a primi lecții sau de a juca în turnee pentru că șahul poate fi destul de scump dacă vrei să te îmbunătățești de mic. Dacă vrei să joci profesional, să spunem... Poate costa mulți bani să primești antrenament bun, așa că e bine să ai ceva pentru copiii care vor să se îmbunătățească.

Înapoi la joc... Cu așa jucători puternici, ce face diferența într-un meci? Este o mutare ușor greșită, un truc psihologic, analiza computerizată?

Fabiano Caruana: De fapt, poate fi o combinație a acestor lucruri. Cei mai buni jucători cred că au o pregătire completă, sunt puternici din punct de vedere psihologic, au un trecut bun, sunt versatili în pozițiile pe care le pot juca, au deschideri bine pregătite și o tehnică bună, toate acestea se adună. Nu vei găsi jucători care sunt cu deficiențe la acest nivel. Desigur, poți avea succes și dacă ai slăbiciuni în joc, nu e nimeni perfect, dar în general e bine să ai o abordare completă.

Există noroc în șah?

Bobby Fischer a spus cândva că nu crede în psihologie, crede doar în mutări bune. Vreau să te întreb altceva: crezi în noroc în șah? Are Fabiano parte de noroc?

Fabiano Caruana: Ei bine, cred că într-o carieră lungă norocul se echilibrează... Câteodată ai momente când ești norocos și câteodată nu. Dar cred că este adevărat că sunt moduri în care poți deveni norocos, pentru că poți avea momentul tău bun la timpul potrivit. Poți avea un turneu bun și să-l câștigi și să fie un mare succes, sau poți avea un turneu bun la Turneul Candidaților și atunci vei juca un meci de campionat mondial. Desigur, trebuie să fii foarte puternic și să ai noroc la momentul potrivit.

Ce ne putem aștepta de la Fabiano Caruana, la acest turneu și în viitor? Cu ochii tot pe acel prim loc?

Fabiano Caruana: Sper! Nu știi niciodată, desigur, înainte de eveniment, dar aici e interesant pentru că sunt mulți jucători care nu au mai jucat în turnee clasice, în fața tablei de șah, de mult timp. S-ar putea să vedem ceva neobișnuit și sper că voi avea o formă bună și voi lupta pentru primul loc.

Vom vedea o mutare greșită, genul de gafă care te amețește?

Fabiano Caruana: Cred că da! Cred că vor fi multe meciuri și este foarte posibil să vedem o greșeală mare la un anumit moment.

*camera: Cristian Petcu, Cristian Toteștean

*montaj: Emanuel Nica

*reporter: Daniel Murărescu

*coordonator: Alexandru Badea

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Vă tentează să mergeţi în vacanţă cu rulota în loc să vă cazaţi la hotel?

Observator » Evenimente » INTERVIU: Fabiano Caruana, "asasinul" din fața tablei de șah, din nou în România | De ce merită să aducem șahul în școli