Aerul mai curat din 2020 a contribuit la încălzirea planetei. Studiu cu rezultate surprinzătoare
Aerul mai curat pe care l-am respirat datorită blocajelor din timpul pandemiei a contribuit la încălzirea planetei în 2020, în special în locuri precum estul Statelor Unite, Rusia și China.
De Ana Maria Ghiarasim la 04.02.2021, 10:30- Blocajele din cauza pandemiei de coronavirus au făcut ca, în multe regiuni, aerul să fie mult mai curat în 2020.
- În general, planeta a fost cu aproximativ 0,03 grade Celsius mai caldă în 2020.
Un studiu publicat în Geophysical Research Letters Journal arată că pandemia a accelerat puțin încălzirea globală în 2020, în anumite locuri de pe Pământ.
Pentru o perioadă scurtă de timp, temperaturile în unele locuri din estul Statelor Unite, Rusia și China au fost mult mai ridicate cu până la 0,3, respectiv 0,37 grade Celsius. Acest lucru s-a datorat unui număr semnificativ mai mic de particule de funingine și sulfat provenite de la evacuarea gazelor de ardere, care în mod normal răcesc atmosfera temporar reflectând căldura soarelui, arată studiul publicat marți în revista Geophysical Research Letters, scrie ABC News.
În general, planeta a fost cu aproximativ 0,03 grade Celsius mai caldă în 2020, deoarece aerul a avut mai puțini aerosoli de răcire, ceea ce, spre deosebire de dioxidul de carbon, este o poluare pe care o puteți vedea, a constatat studiul.
Poluarea ajută la menținerea temperaturilor scăzute
”Un aer mai curat poate încălzi planeta, deoarece poluarea ajută la menținerea unor temperaturi mai scăzute, iar oamenii de știință știu deja de mult acest lucru”, a spus Andrew Gettelman, autorul principal al studiului și om de știință la Centrul Național de Cercetări Atmosferice.
Calculele sale provin din compararea datelor din 2020 cu un model computerizat care a simulat un 2020 fără restricții de circulație și blocaje generate de pandemie.
Acest efect de încălzire temporară a fost mai puternic resimțit decât cel în care sunt reduse emisiile de dioxid de carbon care captează căldura. Asta pentru că particulele de carbon rămân în atmosferă mai mult de un secol după ce au fost emise și au efecte pe termen lung, în timp ce aerosolii se pierd în aproximativ o săptămână.
„Aerul curat încălzește puțin planeta, dar ucide mult mai puțini oameni cu poluarea aerului”, a spus Gettelman.