Antena LIVE

Curs valutar

Nucleul intern al Pământului pare să nu se mai rotească, și-ar putea inversa sensul. "Oferim observații surprinzătoare", susțin oameni de știință chinezi

Este posibil ca nucleul intern al Pământului să-și fi întrerupt rotația, ba chiar ar putea să se rotească în sens invers, sugerează o nouă cercetare, potrivit CNN.

De la 26.01.2023, 21:32
WhatsApp
Vezi și:

Pământul este format din crustă, manta și nucleele interior și exterior.

Nucleul interior solid este situat la aproximativ 5.000 km sub scoarța terestră și este separat de mantaua semisolidă de nucleul exterior lichid, ceea ce permite nucleului interior să se rotească cu o viteză diferită de cea a rotației Pământului. Cu o rază de aproape 3.500 kilometri, nucleul Pământului are aproximativ dimensiunea planetei Marte. Acesta este format în principal din fier și nichel și reprezintă aproximativ o treime din masa Pământului.

Cercetători: "Nucleul intern aproape că și-a încetat rotația în ultimul deceniu și ar putea să se confrunte cu o inversare"

În cercetarea publicată luni în revista Nature Geoscience, Yi Yang, cercetător științific asociat la Universitatea din Peking, și Xiaodong Song, profesor de catedră la Universitatea din Peking, au studiat undele seismice ale cutremurelor care au trecut prin nucleul interior al Pământului pe traiectorii similare începând cu anii 1960, pentru a deduce cât de repede se rotește nucleul interior. Ceea ce au descoperit a fost neașteptat. Din 2009, înregistrările seismice, care anterior se schimbau în timp, au arătat puține diferențe. Acest lucru, au spus ei, a sugerat că rotația nucleului intern s-a oprit. "Oferim observații surprinzătoare care indică faptul că nucleul intern aproape că și-a încetat rotația în ultimul deceniu și ar putea să se confrunte cu o inversare", au scris ei în studiu, potrivit Mediafax. "Privind deceniul dintre 1980 și 1990, observi schimbări clare, dar când te uiți la deceniul 2010 - 2020 nu vezi prea multe schimbări", a adăugat Song.

Pe acelaşi subiect

Rotația nucleului intern este determinată de câmpul magnetic generat în nucleul extern și este echilibrată de efectele gravitaționale ale mantalei. Cunoașterea modului în care se rotește nucleul interior ar putea face lumină asupra modului în care interacționează aceste straturi și asupra altor procese din adâncul Pământului. Cu toate acestea, viteza acestei rotații și dacă variază sau nu, este dezbătută, a declarat Hrvoje Tkalcic, geofizician la Australian National University, care nu a fost implicat în studiu, "Nucleul interior nu se oprește complet", a spus el. Descoperirea studiului, a spus el, "arată că nucleul interior este acum mai sincronizat cu restul planetei decât în urmă cu un deceniu, când se rotea un pic mai repede". "Nu se întâmplă nimic cataclismic", a adăugat el.

Un dezechilibru în forțele electromagnetice și gravitaționale ar putea încetini și chiar inversa rotația nucleului interior

Song și Yang susțin că, pe baza calculelor lor, un mic dezechilibru în forțele electromagnetice și gravitaționale ar putea încetini și chiar inversa rotația nucleului interior. Ei cred că acest lucru face parte dintr-un ciclu de șapte decenii și că punctul de cotitură anterior celui pe care l-au detectat în datele lor în jurul anilor 2009/2010 a avut loc la începutul anilor 1970.

Tkalcic, care este autorul cărții "The Earth's Inner Core: Revealed by Observational Seismology", a declarat că "analiza datelor studiului este solidă". Cu toate acestea, concluziile studiului "trebuie privite cu precauție", deoarece "sunt necesare mai multe date și metode inovatoare pentru a face lumină în această problemă interesantă". Song și Yang au fost de acord că sunt necesare mai multe cercetări. Tkalcic, care dedică un întreg capitol al cărții sale rotației nucleului intern, a sugerat că ciclul nucleului intern este la fiecare 20-30 de ani, mai degrabă decât cei 70 propuși în ultimul studiu. El a explicat de ce apar astfel de variații și de ce a fost atât de dificil de înțeles ce se întâmplă în interiorul planetei: "Vă puteți gândi la seismologi ca la medicii care studiază organele interne ale corpului pacienților folosind echipamente imperfecte sau limitate. Așadar, în ciuda progreselor, imaginea noastră despre interiorul Pământului este încă neclară și ne aflăm încă în stadiul de descoperire".

Redactia Observator

Observator  - Despre oameni, știrile așa cum trebuie să fie. ...

planeta rotatie
Întrebarea zilei
Vei merge la vot în turul 2 al alegerilor prezidențiale?

DA

NU

*după apăsarea butonului "Votează" pagina se va reîncărca pentru afișarea rezultatelor

Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰

Stiri Sportive Citește și
Rezultate oficiale vot diasporă – alegeri preşedintele României! Pe cine au...
Fanatik.ro
Publicat 24.11.2024
Fețe, fețe la prezidențiale – Imagini inedite cu candidații la vot (Galerie...
spotmedia.ro
Publicat 24.11.2024
Nu vă lăsați mințiți
spotmedia.ro
Publicat 23.11.2024
Meteorologii Accuweather anunță 3 zile consecutive de ninsori și viscol în...
Gandul
Publicat 24.11.2024
Secretul succesului suveranistului Călin Georgescu la alegerile prezidențiale....
Adevărul
Publicat 24.11.2024
De ce Carmen Iohannis nu a votat alături de soțul său, Klaus Iohannis, la...
A1
Publicat 24.11.2024
Horoscopul zilei de 25 noiembrie 2024. Peștii sunt perfecționiști. Află ce se...
CaTine
Publicat 24.11.2024
Andrei Rotaru și Cristina, femeia pe care a părăsit-o pentru ispita Diandra, au...
spynews.ro
Publicat 22.11.2024
S-au aliat OFICIAL cu Kosovo împotriva României în războiul de la TAS:...
GSP
Publicat 22.11.2024
Alegeri prezidențiale 2024. Exit-poll, la ora 21.00. Marcel Ciolacu și Elena...
Click.ro
Publicat 24.11.2024
Cel mai sănătos fruct din lume. Are un scor nutrițional de 96 din 100
Useit
Publicat 24.11.2024
Doliu în lumea artistică din România! Artistul a suferit un infarct înaintea...
Redacţia.ro
Publicat 23.11.2024
Ce așteptări au românii de la noul președinte al țării: „O viață mai...
libertatea.ro
Publicat 24.11.2024
Cher a vorbit despre singurul bărbat care s-a despărțit de ea: „Am fost...
ZU
Publicat 24.11.2024
Biscuiți cu dovleac copt și ciocolată, plini de savoare și culoare
Hello taste
Publicat 24.11.2024
6 sfaturi pentru a reduce timpul petrecut de copii în fața ecranului
Deparinti
Publicat 24.11.2024
Cine este Călin Georgescu, independentul care l-a învins și pe George...
ziare.com
Publicat 24.11.2024
Cine pleacă din distribuția seriei Golden Boy – Dragoste rebelă. Este vorba...
Happy
Publicat 22.11.2024
Nouria Nouri, fosta soție a lui Daniel Iordăchioaie, și-a cunoscut actualul...
DIVA
Publicat 23.09.2024
Lipsa de fier: simptome care trebuie să-ți dea de gândit
Medicool
Publicat 24.11.2024