Primele imagini cu mostra de pe asteroidul Bennu, cea mai mare raportată vreodată pe Pământ. Conţine apă şi carbon, a anunţat NASA
Mostrele aduse de pe asteroidul Bennu conțin apă și carbon, așa cum sperau oamenii de știință, a anunțat miercuri NASA, care a dezvăluit primele imagini din cea mai mare mostră de asteroid raportată vreodată pe Pământ.
De Redactia Observator la 12.10.2023, 10:24- EDIŢIE SPECIALĂ Observator. Primele EXIT POLL-uri ale Alegerilor Prezidenţiale, ora 21:00, LIVE la Antena 1
- COMPARAŢIE. Prezenţa la vot pe ore în primul tur al alegerilor prezidenţiale din 2014, 2019 şi 2024
Mostrele aduse de pe asteroidul Bennu conțin apă și carbon. "Moleculele de apă și de carbon sunt exact genul de material pe care am vrut să-l găsim", a declarat șeful NASA, Bill Nelson, în cadrul unui eveniment organizat la Houston, potrivit AFP. "Acestea sunt elemente cruciale în formarea propriei noastre planete și ne vor ajuta să determinăm originea elementelor care ar fi putut duce la apariția vieții."
Mostrele aduse de pe asteroidul Bennu
Misiunea Osiris-Rex a prelevat eșantionul în 2020 de pe asteroidul Bennu, iar capsula care conținea prețioasa încărcătură s-a întors cu succes pe Pământ în urmă cu puțin peste două săptămâni, aterizând în deșertul american. De atunci, procesul meticulos de "despachetare" a capsulei a avut loc într-o cameră sterilă din Centrul Spațial Johnson al NASA din Houston. Opețiunea a rezervat câteva surprize, relatează Mediafax.
Din cauza abundenței de materie găsită în exteriorul compartimentului de colectare propriu-zis, acesta nu a început încă să fie deschis, a declarat Eileen Stansbery, cercetător șef la Centrul Spațial Johnson. "Ne luăm timpul necesar pentru a o procesa metodic și pentru a avea grijă de fiecare bucată din Bennu în mod corespunzător", a explicat ea.
- NASA anunţă când am putea fi loviţi de un asteroid. S-ar simţi ca şi când Pământul a fost lovit de 24 de...
- Capsula NASA cu mostre de pe asteroidul Bennu a aterizat în deşertul din Utah. Moment de o importanţă uriaşă...
- Pagină de istorie scrisă de NASA. A ajuns pe Pământ cel mai mare eşantion de asteroid: 250 de grame de rocă şi...
Înainte de aterizarea capsulei, agenția spațială americană a estimat că a reușit să colecteze aproximativ 250 de grame de material de pe asteroidul Bennu - mult mai mult decât două misiuni japoneze anterioare pe alți asteroizi.
Studiul asteroizilor ar trebui să le permită oamenilor de știință să înțeleagă mai bine formarea sistemului solar și modul în care Pământul a devenit locuibil.
Cea mai mare parte a eșantionului va fi păstrată pentru a fi studiată de generațiile viitoare, cu instrumente noi și mai puternice, și pentru a răspunde la noi întrebări științifice. Așa s-a procedat și în cazul rocilor aduse în timpul programului Apollo.
Analiza Bennu s-ar putea dovedi utilă și în viitor. Există un risc mic (1 șansă la 2.700) ca asteroizii să lovească Pământul în 2182, o coliziune care ar fi catastrofală.