Antena Meniu Search
x

NASA anunţă când am putea fi loviţi de un asteroid. S-ar simţi ca şi când Pământul a fost lovit de 24 de bombe nucleare

NASA urmăreşte îndeaproape traiectoria asteroidului Bennu, cu un diametru de aproape 500 de metri, şi estimează că există şanse mici ca acesta să lovească Pământul pe data de 24 septembrie 2182, potrivit The Insider.    

de Redactia Observator

la 25.09.2023, 11:55

NASA anunţă când am putea fi loviţi de un asteroid. S-ar simţi ca şi când Pământul a fost lovit de 24 de bombe nucleare
NASA anunţă când am putea fi loviţi de un asteroid. S-ar simţi ca şi când Pământul a fost lovit de 24 de bombe nucleare - Profimedia Images

Asteroidul orbitează Soarele şi se apropie de Pământ la fiecare şase ani. Dacă Bennu ar lovi planeta noastă, în urma impactului s-ar elibera 1.400 megatone de energie, conform unui calcul NASA – adică de cel puțin 24 de ori mai mult decât o bombă nucleară. Din fericire, șansele ca acest lucru să se întâmple sunt foarte mici - aproximativ 1 la 2.700, conform unui studiu din 2021. 

În urmă cu şapte ani, NASA a lansat în 2016 misiunea Osiris-Rex pentru a preleva mostre de pe asteroidul Bennu, iar şapte ani mai târziu, capsula s-a reîntors pe Pământ cu 250 de grame de material. Osiris Rex a aterizat duminică, în jurul orei locale 8:52 am, în apropiere de Salt Lake City. Aceasta este "cea mai mare masă colectată dincolo de orbita Lunii", a subliniat Melissa Morris, manager de program.

Această misiune este o premieră pentru Statele Unite, însă Japonia a efectuat deja două misiuni similare. În 2010, sonda Hayabusa a adus granule microscopice de pe asteroidul Itokawa, iar Hayabusa-2 a adus în 2020 aproximativ 5,4 grame de pe asteroidul Ryugu.

Asteroizii prezintă interes pentru oamenii de ştiinţă deoarece sunt compuşi din materiale de la originea Sistemului Solar, de acum 4,5 miliarde de ani. Bennu este bogat în carbon, iar eşantionul colectat este "poate, reprezentativ pentru seminţele de viaţă pe care aceşti asteroizi le-au oferit la începutul planetei noastre, care au condus la această biosferă incredibilă", a declarat Dante Lauretta, responsabil în cadrul misiunii la Universitatea din Arizona.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Ce alegeți de 1 Mai, grătar la pădure sau grătar la terasă?

Observator » Stiri externe » NASA anunţă când am putea fi loviţi de un asteroid. S-ar simţi ca şi când Pământul a fost lovit de 24 de bombe nucleare