Antena LIVE

Curs valutar

”Cod roșu pentru umanitate”. Raportul major al ONU: Omenirea va asista la evenimente meteo extreme fără precedent

Grupul interguvernamental al ONU privind schimbările climatice (IPCC) a publicat luni un raport de referință: criza climatică cauzată de om este este „fără echivoc”, iar fereastra pentru a evita rezultatele catastrofale se închide. ”Este un cod roșu pentru umanitate", a declarat secretarul general al ONU, António Guterres.

De la 09.08.2021, 12:30
WhatsApp
Localnicii din satul Gouves, de pe insula Evia se luptă cu incendiile de vegetație Profimedia

Raportul ONU privind schimbările climatice, prezentat luni la ora 11.00 într-o conferință de presă, afirmă că ultimii cinci ani au fost cei mai călduroși din 1850 încoace. Temperatura suprafeței pământului a crescut cu 1,09 grade Celsius de la perioada cuprinsă între 1850-1900. Impactul dăunător al omului asupra climei nu mai poate fi pus la îndoaială, spun oamenii de știință de la ONU. Raportul mai arată că emisiile de gaze cu efect de încălzire ar putea duce la depășirea unei temperaturi limită cheie peste un deceniu.

Autorii mai transmit că o creștere a nivelului mării care se apropie de 2 m până la sfârșitul acestui secol „nu poate fi exclusă”. Cercetătorii mai avertizează despre o creștere a apariției unor evenimente extreme „fără precedent în evidența istorică”. Specialiştii în climă vorbesc despre valuri de caniculă ce vor provoca decese, uragane majore şi alte fenomene extreme ce vor deveni mult mai severe în anii următori.

Dar există o speranță că reducerile profunde ale emisiilor de gaze cu efect de seră ar putea stabiliza creșterea temperaturilor. Această evaluare apare într-un document de 42 de pagini prezentat de ONU astăzi. "Raportul IPCC de astăzi este un cod roșu pentru umanitate", a declarat secretarul general al ONU, António Guterres. „Acest raport ar trebui să pună punct industriei cărbunelui şi carburanţilor, înainte să ne distrugă planeta”, a declarat secretarul general al ONU, Antonio Guterres.

Ce arată cel mai mare raport din istorie referitor la schimbările climatice, intitulat drept “Cod roșu pentru umanitate”:

Pe acelaşi subiect

Raportul ONU în domeniul climei, cel mai puternic avertisment lansat vreodată: Lumea aproape că nu mai are timp pentru a evita catastrofa

Raportul experţilor ONU în domeniul climei, publicat luni, este "cel mai puternic avertisment lansat vreodată" cu privire la rolul omului în încălzirea globală, a declarat preşedintele COP26, Alok Sharma. ”Comportamentul uman accelerează încălzirea globală într-un ritm alarmant”, a declarat ministrul britanic.

Incendiile, inundațiile și vremea extremă la care am asistat în întreaga lume în ultimele luni prevestesc ce ne așteaptă dacă încălzirea globală pune stăpânire pe planetă, transmit oamenii de știință, în timp ce autoritatea mondială în domeniul schimbărilor climatice se pregătește să lanseze cel mai dur avertisment în legătură cu riscul iminent la adresa sistemului climatic global.

Grupul interguvernamental privind schimbările climatice (IPCC) va publica luni un raport de referință, cea mai cuprinzătoare evaluare de până acum, cu trei luni înainte de discuțiile extrem de importante ale ONU care vor determina viitorul curs al vieții pe Pământ, scrie The Guardian.

Raportul sintetizează opt ani de muncă a unor oameni de știință de renume și va prezenta realitatea cruntă a stării în care se află planeta. IPCC este un grup al ONU care a analizat peste 14.000 de lucrări științifice iar raportul va fi cea mai actualizată evaluare cu privire la modul în care încălzirea globală va schimba lumea în deceniile următoare. Experții din domeniul mediului susțin că va fi un „apel de trezire la realitate dur” către guverne pentru a reduce emisiile.

Ultima dată când IPCC a analizat încălzirea globală a fost în 2013 iar oamenii de știință cred că au învățat despre fenomen de atunci. În ultimii ani, în lume s-au înregistrat temperaturi record, incendiile violente și inundațiile devastatoare.

Lucrări studiate de comisie arată că unele dintre modificările pe care oamenii le-au produs climei nu vor fi inversate în sute sau poate de mii de ani. Descoperirile comisiei care vor fi dezvăluite în cadrul unei conferințe de presă ce va începe luni, la ora 11.00 ora României, vor fi dezbătute și în timpul unui summit major găzduit de Marea Britanie în noiembrie.

Summitul COP26, condus de ONU, este considerat un moment critic pentru a stabili dacă schimbările climatice vor putea fi controlate. Lideri din 196 de țări se vor întâlni pentru a încerca să găsească un plan comun de acțiune. Alok Sharma, ministrul britanic care conduce summit-ul, a declarat în weekend că lumea aproape că nu mai are timp pentru a evita catastrofa - și că efectele schimbărilor climatice se întâmplă deja.

Redactia Observator

Observator  - Despre oameni, știrile așa cum trebuie să fie. ...

incalzire globala clima raport schimbari climatice onu cercetatori
Întrebarea zilei
Aţi decis cu cine votaţi în primul tur la alegerile prezidenţiale?

DA

NU

*după apăsarea butonului "Votează" pagina se va reîncărca pentru afișarea rezultatelor

Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰

Stiri Sportive Citește și
Gigi Becali a ieșit la vot și i-a făcut praf pe contracandidații lui George...
Fanatik.ro
Publicat 24.11.2024
Fețe, fețe la prezidențiale – Imagini inedite cu candidații la vot (Galerie...
spotmedia.ro
Publicat 24.11.2024
Nu vă lăsați mințiți
spotmedia.ro
Publicat 23.11.2024
Meteorologii Accuweather anunță 3 zile consecutive de ninsori și viscol în...
Gandul
Publicat 24.11.2024
Cum ne sărăcește statul doar ca să-și astupe propria incompetență. Profesor...
Adevărul
Publicat 24.11.2024
De ce Carmen Iohannis nu a votat alături de soțul său, Klaus Iohannis, la...
A1
Publicat 24.11.2024
Horoscopul zilei de 25 noiembrie 2024. Peștii sunt perfecționiști. Află ce se...
CaTine
Publicat 24.11.2024
Andrei Rotaru și Cristina, femeia pe care a părăsit-o pentru ispita Diandra, au...
spynews.ro
Publicat 22.11.2024
S-au aliat OFICIAL cu Kosovo împotriva României în războiul de la TAS:...
GSP
Publicat 22.11.2024
Clădirea emblematică din București, demolată. Palatul impunător a fost...
Click.ro
Publicat 21.11.2024
Cel mai sănătos fruct din lume. Are un scor nutrițional de 96 din 100
Useit
Publicat 24.11.2024
Doliu în lumea artistică din România! Artistul a suferit un infarct înaintea...
Redacţia.ro
Publicat 23.11.2024
Ce așteptări au românii de la noul președinte al țării: „O viață mai...
libertatea.ro
Publicat 24.11.2024
Cher a vorbit despre singurul bărbat care s-a despărțit de ea: „Am fost...
ZU
Publicat 24.11.2024
Biscuiți cu dovleac copt și ciocolată, plini de savoare și culoare
Hello taste
Publicat 24.11.2024
6 sfaturi pentru a reduce timpul petrecut de copii în fața ecranului
Deparinti
Publicat 24.11.2024
România, înspre recesiune. De ce au ajuns previziunile economice să...
ziare.com
Publicat 23.11.2024
Cine pleacă din distribuția seriei Golden Boy – Dragoste rebelă. Este vorba...
Happy
Publicat 22.11.2024
Nouria Nouri, fosta soție a lui Daniel Iordăchioaie, și-a cunoscut actualul...
DIVA
Publicat 23.09.2024
Lipsa de fier: simptome care trebuie să-ți dea de gândit
Medicool
Publicat 24.11.2024