Antena LIVE
Video

Știința a mai depășit o barieră: embrion de şoarece, creat în laborator din celule stem. Este o reușită istorică

Reuşită istorică a oamenilor de ştiinţă de la Universitatea Cambridge. Au reuşit să creeze în laborator un embion de şoarece doar din celule stem, fără a folosi spermatozoizii tatălui sau ovulul şi uterul unei mame. Embrionul sintetic are ţesuturi ale inimii şi început de creier.  Acest lucru ar putea pune bazele creării în viitor de embrioni umani sintetici pentru cercetare sau pentru a dezvolta organe, care să fie folosite pentru transplant.

De la 27.08.2022, 12:15

Un experiment condus de cercetători de la Universitatea Cambridge din Marea Britanie a dezvoltat un model viu al unui embrion de şoarece complet cu ţesuturi ale inimii care bate şi început de creier, o evoluţie extraordinară în cercetarea celulelor stem, potrivit sciencealert.com. Oamenii de ştiinţă au creat embrioni de şoarece „sintetici” din celule stem fără spermatozoizii tatălui sau ovulul sau uterul unei mame. Acest lucru ar putea pune bazele creării  în viitor de embrioni umani sintetici pentru cercetare.

Șoareci creați din celule stem

În trecut, cercetătorii în embriologie s-au concentrat în mare măsură pe extragerea celulelor stem alese din părţi ale unui embrion care ar creşte într-un animal şi pe încurajarea acestora să prolifereze în eprubete pline de nutrienţi special selectaţi. De-a lungul anilor, această metodă a dus la aglomerări de celule care conţin structurile de bază ale unui intestin şi un pliu de ţesuturi numit tub neural.

Pe termen scurt, cercetătorii speră să folosească aceşti aşa-numiţi embrioni pentru a înţelege mai bine etapele incipiente ale dezvoltării şi pentru a studia mecanismele din spatele bolii, fără a fi nevoie de cât mai multe animale de laborator. De asemenea, acest succes ar putea pune bazele creării în viitor de embrioni umani sintetici pentru cercetare, scrie NBC News, potrivit news.ro.

Pe acelaşi subiect

„Ne confruntăm, fără îndoială, cu o nouă revoluţie tehnologică, încă foarte ineficientă... dar cu un potenţial enorm”, a declarat Lluís Montoliu, profesor de cercetare la Centrul Naţional de Biotehnologie din Spania, care nu face parte din cercetare. „Aminteşte de progrese ştiinţifice atât de spectaculoase, precum naşterea oilor Dolly” şi altele.

Un studiu publicat joi în revista Nature, de Magdalena Zernicka-Goetz de la Institutul de Tehnologie din California şi colegii săi, a fost cel mai recent care a descris embrionii de şoarece sintetici. Un studiu similar, realizat de Jacob Hanna de la Institutul de Ştiinţă Weizmann din Israel şi colegii săi, a fost publicat la începutul acestei luni în revista Cell. Hanna a fost, de asemenea, co-autor la lucrarea din Nature.

Zernicka-Goetz, expert în biologia celulelor stem, a spus că un motiv pentru a studia etapele incipiente ale dezvoltării este acela de a obţine mai multe informaţii despre motivul pentru care majoritatea sarcinilor umane se pierd într-un stadiu incipient şi embrionii creaţi pentru fertilizarea in vitro nu reuşesc să se implanteze şi să se dezvoltă până la 70% din cazuri. Studierea dezvoltării naturale este dificilă din multe motive, a spus ea, inclusiv din cauză că foarte puţini embrioni umani sunt donaţi pentru cercetare, iar oamenii de ştiinţă se confruntă cu constrângeri etice.

Construirea de modele de embrioni este o modalitate alternativă de a studia aceste probleme. Pentru a crea embrionii sintetici, descrişi în lucrarea din revista Nature, oamenii de ştiinţă au combinat celule stem embrionare şi alte două tipuri de celule stem - toate de la şoareci. Au făcut acest lucru în laborator, folosind un anumit tip de vas care a permis celor trei tipuri de celule să se unească. Deşi embrionii pe care i-au creat nu au fost toţi perfecţi, a spus Zernicka-Goetz, cei mai buni au fost „de nedistins” de embrionii naturali de şoarece. Pe lângă structura asemănătoare inimii, ei dezvoltă şi structuri asemănătoare capului.

Oamenii de ştiinţă au spus că următorii paşi includ încercarea de a determina embrionii sintetici de şoarece să se dezvolte în ultimele 8 zile şi jumătate - cu scopul eventual de a-i duce la termen, care este de 20 de zile pentru un şoarece.

Cercetătorii au spus că nu văd crearea de versiuni umane ale acestor embrioni sintetici în curând, dar cred că se va întâmpla în timp. Hanna a numit acesta „următorul lucru evident”.

Ți-a plăcut acest articol?

celule stem laborator soareci studiu
Întrebarea zilei
Veţi participa la Slujba de Înviere?

Da

Nu

*după apăsarea butonului "Votează" pagina se va reîncărca pentru afișarea rezultatelor

Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰

Facebook WhatsApp LinkedIn Twitter Email
Stiri Sportive Citește și
Ce se mănâncă, de fapt, în prima zi de Paște. Aduce noroc și prosperitate
Fanatik.ro
Publicat 04.05.2024
Cuvintele din limba română pe care foarte multă lume le folosește greșit. Ce...
Fanatik.ro
Publicat 04.05.2024
Un nou test de sânge poate detecta osteoartrita cu până la opt ani înainte ca...
spotmedia.ro
Publicat 03.05.2024
HOROSCOP FINANCIAR Mai 2024: Zodiile care vor face avere și zodiile care riscă...
Gandul
Publicat 02.05.2024
Locul fascinant de la malul Dunării care atrage ca un magnet turiștii:...
Adevărul
Publicat 04.05.2024
Ce a putut să găsească un tâmplar atunci când a dărâmat un perete în...
A1
Publicat 01.05.2024
Horoscopul zilei de 5 mai 2024. Taurii trebuie să aibă grijă la prietenii....
CaTine
Publicat 04.05.2024
Ele sunt fetița de patru ani și bunica ei, care au murit în Călărași, după...
spynews.ro
Publicat 03.05.2024
„Eram pedepsită constant”. Teodora Stoica spune cum a fost adolescența ei,...
GSP
Publicat 30.04.2024
Eroul român care a lansat celebra deviză „Pe aici nu se trece!”. Povestea...
Click.ro
Publicat 01.05.2024
Averea lui Bill Gates nu a mai fost atât de mică în 34 de ani. Ce a ajuns...
Useit
Publicat 03.05.2024
1 mai pe litoral 2024! Marile festivaluri și concerte ce deschid noul sezon estival
Money.ro
Publicat 23.04.2024
Tradiții și obiceiuri în Joia Mare. Ce este interzis să faci astăzi când...
Redacţia.ro
Publicat 02.05.2024
Politicianul care a schimbat cinci partide în zece ani. Plutonul candidaților...
libertatea.ro
Publicat 03.05.2024
Doja Cat a purtat o ținută îndrăzneață la o cină în New York....
ZU
Publicat 03.05.2024
Ouă umplute cu cremă de sfeclă roșie, cu hrean și nuci sau fistic
Hello taste
Publicat 03.05.2024
Deshidratarea la copiii mici: cum se manifestă și ce poți face
Deparinti
Publicat 03.05.2024
Noul drog care face ravagii în România. Specialiști: „Provoacă...
ziare.com
Publicat 04.05.2024
Luis Fonsi nu-și mai dorește să vorbească despre fosta căsnicie cu Adamari...
Happy
Publicat 03.05.2024
Proprietățile medicinale ale ceaiului de merișoare. Efectele acestei băuturi...
Medicool
Publicat 04.05.2024
Florinel Coman l-a contactat pe Gigi Becali cu o cerere inadmisibilă! "Eşti...
orangesport.ro
Publicat 28.04.2024