Antena Meniu Search
x

Oamenii de ştiinţă vor să "reînvie" tigrul tasmanian, extinct de un secol: "În 10 ani am putea avea primul pui"

Cercetătorii din Australia și Statele Unite au dat drumul unui proiect milioane de dolari pentru a readuce la viaţă tigrul tasmanian. Ultimul exemplar, cunoscut şi sub numele de tilacin sau lup marsupial, a murit în anii 1930.

de Antonia Roşu

la 17.08.2022, 12:13

Oamenii de ştiinţă vor să "reînvie" tigrul tasmanian: "În 10 ani am putea avea primul pui"
Oamenii de ştiinţă vor să "reînvie" tigrul tasmanian: "În 10 ani am putea avea primul pui" - Profi Media

Echipa din spatele cercetării spune că animalul poate fi recreat folosind celule stem și o tehnologie de editare a genelor, iar primul specimen ar putea fi reintrodus în sălbăticie peste 10 ani.

Alți experți însă, sunt sceptici și sugerează că readucerea la viaţă este de domeniul SF-ului, relatează CNN.

Carnivorul și-a câștigat porecla de tigru tasmanian datorită dungilor de pe spate. Acesta este recunoscut şi pentru faptul că îşi creştea puii în marsupiu.

Experţii spun că vor avea primul pui peste aproximativ 10 ani

Pe acelaşi subiect

Oameni de știință intenționează să extragă celule stem de la o specie marsupială vie cu un ADN similar, ca apoi să folosească tehnologia de editare a genelor pentru a readuce specia dispărută la viaţă. Asta, sau cel puţin un exemplar apropiat tilacinului.

„Cred că în 10 ani am putea avea primul pui de tilacin viu”, a spus profesorul Andrew Pask, care coordonează misiunea de proiectul de cercetare.

Populația de tigri tasmanieni a scăzut atunci când oamenii au sosit în Australia cu zeci de mii de ani în urmă și din nou când au apărut dingo - o specie de câine sălbatic. În cele din urmă, a fost vânat până la dispariție.

Ultimul tigru tasmanian captiv a murit la Grădina Zoologică din Hobart în 1936

Dacă oamenii de știință ar reuși să reînvie specia, acesta ar marca primul eveniment de „readucere la viaţă” din istorie, însă mulți experți din afară se îndoiesc de o astfel de realizare.

Ideea de a reinventa tigrul tasmanian există de mai bine de 20 de ani. În 1999, Muzeul Australian a pornit un proiect de clonare a animalului, însă fără succes.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Sunteţi de acord ca permisul auto să poată fi obţinut de la 17 ani?

Observator » Mapamond » Oamenii de ştiinţă vor să "reînvie" tigrul tasmanian, extinct de un secol: "În 10 ani am putea avea primul pui"