Superluna, fenomenul astronomic rar care va avea loc de două ori în această lună și va fi vizibil și în România. Va trebui să mai așteptăm 14 ani până când va apărea iar
Noaptea trecută toate privirile au fost îndreptate către cer. Luna s-a aflat la cea mai mică distanţă de Pământ iar din acest motiv a părut cu 15% mai mare şi cu 30% mai luminoasă. Fenomenul astronomic se va repeta şi la final de august.
De Redactia Observator la 02.08.2023, 21:23Superluna de august este denumită Sturion, după peştii cu acelaşi nume care, în trecut, erau prinşi cel mai des în această perioadă a anului. Mare şi strălucitor, astrul a putut fi admirat în toată splendoarea de pe teritoriul României, dar şi din alte ţări.
Va trebui să mai așteptăm 14 ani până când va apărea iar
În Grecia, corpul ceresc a luminat coloanele de marmură antice din templul lui Poseidon. Peisajul părea rupt din filme. În Brazilia, oamenii au rămas uimiţi de frumuseţea Lunii pline.
Suntem privilegiați să urmărim acest spectacol, această priveliște frumoasă a muntelui Pâinii de Zahăr. Este și mai bine că Superluna se încadrează perfect cu acest munte. Şi locuitorii din Hong Kong au ieşit cu sutele pe străzi ca să imortalizeze momentul.
- Superluna, "aterizând" peste un templu antic din Grecia. Fenomenul spectaculos se repetă pe 30 august
- Superluna, fenomenul astronomic care va avea loc de două ori în august. Când va mai avea loc acest spectacol ceresc
- Cum s-a văzut Superluna pe cerul României. Este cel mai mare și mai strălucitor fenomen astronomic din acest an
Iar în Africa de Sud culoarea cerului s-a schimbat în mov închis.Satelitul natural al Terrei s-a aflat la mai puțin de 365.000 de kilometri de planetă, cu aproximativ 22.000 de kilometri mai aproape decât de obicei. Pe 30 august va putea fi admirată şi Superluna Albastră, cea mai strălucitoare din acest an.
Petru Ciprian Crişan, muzeograf: Luna se învârte în jurul Pământului. Iar această traiectorie nu este una perfect circulară, ci este una uşor ovală, de aceea sunt perioade în care Luna apare mai aproape sau uşor mai departe. Uniunea Astronomică Internaţională a definit cumva superluna tocmai această dublă periodicitate, când avem lună plină de două ori într-o lună calendaristică.
Ultima dată când două Superluni au apărut în aceeași lună a fost în 2018, iar fenomenul va mai avea loc abia în 2037.