Virusurile periculoase pot supraviețui până la trei zile în particulele de plastic din apă
Virusurile periculoase pot rămâne infecțioase timp de până la trei zile în apă proaspătă dacă ajuns pe suprafața particulelor de plastic, anunță oamenii de știință.Patogenii care provoacă diaree și alte probleme ale stomacului, cum ar fi rotavirusurile, supraviețuiesc în apă prin atașarea de microplastice, particule mici cu o lungime mai mică de 5 mm. Cei care au făcut această descoperire subliniază potențialele riscuri pentru oameni, notează The Guardian.
De Redactia Observator la 27.06.2022, 18:30Profesorul Richard Quilliam, cercetător principal al proiectului, de la Universitatea Stirling, a declarat: "Am descoperit că virușii se pot atașa de microplastice și astfel pot să supraviețuiască în apă timp de trei zile, posibil mai mult".
În timp ce studiile anterioare au fost realizate în medii sterile, aceasta este prima cercetare care vizează modul în care virusurile se comportă în mediul înconjurător, a spus Quilliam. Cu toate acestea, el a folosit metode standard de laborator pentru a determina dacă virusurile găsite pe particulele microscopice de plastic din apă sunt infecțioase.
Patogenii care supraviețuiesc pe particulele de plastic, un pericol pentru sănătate
Rezultatele, parte a unui proiect de 1,85 milioane de lire sterline privind modul în care plasticul transportă bacteriile și virușii, arată că microplasticele permit transferul de agenți patogeni în mediul înconjurător.
- 13 tipuri diferite de microplastic au fost descoperite în zăpada proaspătă din Antarctica: "Este incredibil de...
- A fost găsit microplastic în plămânii oamenilor, pentru prima dată. Cea mai comună particulă, polipropilena
- Cercetătorii au descoperit o nouă specie de "superviermi" care mănâncă plastic. Descoperirea ar putea...
Dr. Quilliam atrage atenția asupra faptului că intervalul de trei zile este suficient pentru ca patogenii să ajungă de la uzinele de tratare a apelor uzate în apele curgătoare și, în cele din urmă, pe litoral. Cercetătorul subliniază faptul că, dată fiind dimensiunile reduse ale microplasticelor, filtrarea acestora în totalitate nu este posibilă și că, din această cauză, pot pune în pericol sănătatea celor care le înghit.
Oamenii de știință au analizat modul în care patogenii cu înveliș lipidic, printre care se numără și virusurile gripale, și virusurile care nu au acest înveliș, printre care se numără rotavirusurile, se comportă atunci când ajung pe suprafețele de plastic. Ei au descoperit că cel de al doilea tip de patogeni au reușit să supraviețuiască în acest mediu.