Antena Meniu Search
x

Cercetătorii au descoperit o nouă specie de "superviermi" care mănâncă plastic. Descoperirea ar putea revoluționa reciclarea

Oamenii de știință din Australia au descoperit o specie de larvă care se poate hrăni cu plastic. “Superviermii” Zophobas morio ar putea revoluționa reciclarea, scrie BBC.

de Redactia Observator

la 13.06.2022, 11:29

- Universitatea Queensland

Oamenii de știință cred că larvele ar digera plasticul printr-o enzimă intestinală. Acest lucru ar putea fi semnificativ pentru progresele făcute în domeniul reciclării, potrivit unuia dintre autorii studiului.

„Superviermii mărunțesc polistirenul cu gura și apoi ajunge să fie digerat de bacteriile din intestinul lor”, a explicat Dr. Chris Rinke. Echipa de cercetători din cadrul Universității din Queensland a hrănit trei grupuri de superviermi cu diete diferite pe parcursul a trei săptămâni. Lotul care a mâncat polistiren chiar a luat în greutate.

Cercetătorii au descoperit că mai multe enzime din intestinul superviermilor au capacitatea de a digera polistirenul și stirenul. Ambele materiale sunt folosite în fabricarea caserolelor, în izolația termică sau în piese de mașini.

Cu toate acestea, este puțin probabil ca cercetarea să conducă la ferme masive de viermi folosiți în acest scop. În schimb, cercetătorii australieni speră să identifice ce enzimă este cea mai eficientă, astfel încât să poată fi reprodusă la scară largă pentru reciclare.

Plasticul ar fi apoi mărunțit mecanic, înainte de a fi tratat cu enzima, se arată în cercetarea publicată în Microbial Genomics. „Produșii descompuși din această reacție pot fi apoi utilizați pentru a crea alți compuși, cum ar fi bioplasticele”, a spus Dr. Rinke.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Aţi alocat un buget mai mare pentru Paşte în acest an faţă de 2023?

Observator » Stiri externe » Cercetătorii au descoperit o nouă specie de "superviermi" care mănâncă plastic. Descoperirea ar putea revoluționa reciclarea