Antena Meniu Search
x

13 tipuri diferite de microplastic au fost descoperite în zăpada proaspătă din Antarctica: "Este incredibil de trist"

Microplastice au fost descoperite pentru prima dată în zăpada din Antarctica, potrivit unui studiu publicat miercuri, scrie Agerpres. Microplasticele sunt definite ca orice fragment de plastic cu o lungime mai mică de cinci milimetri.

de Redactia Observator

la 08.06.2022, 10:52

Imagine ilustrativă
Imagine ilustrativă - Shutterstock

Studenta Alex Aves de la Universitatea din Canterbury a colectat mostre de zăpadă din 19 locuri de pe platforma de gheaţă Ross din Antarctica în 2019 şi a spus că a fost şocată să descopere microplastice în fiecare probă.

"Este incredibil de trist, însă găsirea de microplastice în zăpada proaspătă din Antarctica evidenţiază gradul de poluare cu plastic chiar şi în cele mai îndepărtate regiuni ale lumii", a mai spus ea.

În cadrul cercetărilor conduse de aceasta, publicate în revista ştiinţifică "The Cryosphere", au fost descoperite în medie 29 de particule de microplastic pe litru de zăpadă topită.

Densitatea microplasticelor a fost de aproape trei ori mai mare lângă bazele ştiinţifice de pe Insula Ross, Baza Scott şi Staţia McMurdo.

Pe acelaşi subiect

13 tipuri diferite de plastic descoperite în zăpada din Antarctica

Dintre cele 13 tipuri diferite de plastic găsite, cel mai frecvent a fost PET (polietilen tereftalat), folosit în fabricarea de sticle de băuturi răcoritoare şi articole de îmbrăcăminte.

Este posibil ca microplasticele să fi parcurs mii de kilometri prin aer, însă este la fel de probabil ca prezenţa oamenilor în Antarctica să fi stabilit o "amprentă" de microplastic, afirmă cercetătorii.

Studiul a confirmat ceea ce oamenii de ştiinţă se aşteptau, a afirmat Olga Panto, cercetător principal la Institutul de Cercetare şi Ştiinţa Mediului.

"Este cu adevărat imposibil ca orice organism să evite acum impactul activităţii umane, asemănător cu felul în care toate mediile şi organismele sunt afectate de schimbările climatice determinate de om", a spus ea.

Sunt necesari paşi importanţi pentru a reduce utilizarea şi gestionarea plasticelor, a mai spus Panto. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Vi s-a întâmplat să fiţi hărţuiţi într-un teambuilding?

Observator » Stiri externe » 13 tipuri diferite de microplastic au fost descoperite în zăpada proaspătă din Antarctica: "Este incredibil de trist"