Casele inteligente controlate de la distanţă, atracția unui târg din București
Casele inteligente, care pot fi controlate de la distanţă, sunt cea mai nouă atracţie pentru români. Dezvoltatorii spun că au avut tot mai multe cereri în utimul an pentru soluţii smart.
De Redactia Observator la 26.05.2019, 00:01Casele inteligente, care pot fi controlate de la distanţă, sunt cea mai nouă atracţie pentru români. Dezvoltatorii spun că au avut tot mai multe cereri în utimul an pentru soluţii smart. Explicaţia e simplă - oamenii vor să îşi facă viaţa mai uşoară şi să salveze timp, iar dispozitivele inteligente asta fac. Şi au avut de unde alege, la cel mai mare târg de tehnologie din ţară.
În urmă cu doar un deceniu, casele arătau aşa doar în filme. Acum, tehnologia SF a ajuns o realitate: putem controla toată casa, de pe telefon sau tabletă, cu o simplă aplicaţie.
BOGDAN MERIȘAN, product manager: Corpurile de iluminat, aerul condiţionat, centrala termică sau poate chiar şi jaluzelele electrice. Avem partea de comunicaţie wireless, deci nu trebuie trase cabluri suplimentare.
Odată cu dispozitivele inteligente dispar şi frământările că am uitat să încuiem uşa sau că am lăsat becurile aprinse în casă.
MIHAI PALCU, director companie soluţii smart home: S-a întâmplat tuturor să uite un fier de călcat în priză. Am alimentat fierul de călcat printr-o priză inteligentă şi, de fiecare dată când o activez, porneşte un cronometru şi după 20 de minute am setat să se oprească automat. Deci, stau liniştit.
BOGDAN MERIȘAN, product manager: Poate vine o rudă pe la noi, nu suntem acasă şi putem să folosim camera să vedem cine este în faţa casei şi putem inclusiv să îi deschidem uşa de pe aplicaţie.
O casă inteligentă ştie şi când urmează să te întorci de la serviciu, aşa că te primeşte cu.calorifele pornite.
BOGDAN MERIȘAN, product manager: Pot să intru de pe telefon să pornesc aerul condiţionat înainte sau doar să îi spun că vin acasă şi el ştie să facă temperatura de confort astfel încât, atunci când am ajuns acasă, totul e ok.
Iar, dacă ne uităm la cum a fost vremea în utimele luni, o staţie meteo de apartament s-ar dovedi cu adevărat utilă.
ALIN AMBROSIE, director companie soluţii smart home: Dacă apăsăm, putem vedea graficul pe următoarele şapte zile, nivelul de precipitaţii, probabilitatea de precipitaţii, nivelul de temperatură, presiune atmosferică. Dintr-o simplă atingere, putem să vedem dacă calitatea aerului este bună sau trebuie să aerisim camera.
Costurile pentru un apartament cu două camere variază între 500 şi 2.500 de euro în funcţie de numărul de dispozitive.
BOGDAN MERIȘAN, product manager: Devine ca un viciu. Îţi iei un buton wireless, vezi că e foarte plăcut să stingi becul direct din pat seara, când te-ai culcat, şi devine tot mai atractiv.
La târgul deschis până duminică seară în București, producătorii au oferte pentru toţi pasionaţii de tehnologie, de la cele mai noi gadget-uri pentru gaming şi până la biciclete şi maşini electrice.